Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Sevda Burak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Santrock, J. W. (2021). Yaşam Boyu Gelişim, Gelişim Psikolojisi (Çev. Galip Yüksel). (13. Basım). Nobel Akademik Yayıncılık: Ankara

Dersin İçeriği

Bu ders ergenliğin doğasını, ergenlik dönemindeki fiziksel değişiklikleri, beslenme ve yeme bozukluklarını, beyindeki gelişmeleri, bilişsel gelişimi, bilişsel gelişim kuramlarını, kimlik gelişimini, ergenlikte benlik saygısını desteklemek için neler yapılabileceğini, ergenlikte sosyal gelişim ile ilgili kuramları, ahlak gelişimini, ahlak gelişimi kuramlarını, ergenlikten yetişkinliğe geçiş sürecini içermektedir. Genç yetişkinlik, orta yetişkinlik, ileri yetişkinlik dönemlerinde fiziksel, bilişsel, sosyoduygusal gelişim; Ölüm sistemini ve onun kültürel ve tarihsel bağlamı; Gelişimin farklı dönemlerinde ölüm ve ölüme yönelik tutumlar; Kişilerin kendi ölümleriyle yüzleşmelerinin psikolojik boyutları; Başka birinin ölümüyle başa çıkmanın yolları gibi konuları kapsamaktadır.

Dersin Amacı

Bu ders, ergenlik ve erişkinlik dönemindeki gelişimin kapsamlı olarak tanınmasını ve ergen-erişkin psikolojisinde kavramsal bir görüş geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda; Ergen gelişimi ile ilgili kuramlar, ergenlikte fiziksel büyüme, beslenme ve yeme bozuklukları, ergenlikte cinsellik ele alınacaktır. Ergenlikte bilişsel gelişim konusuna odaklanılacak ve düşünce yapısındaki gelişim Piaget’nin bilişsel gelişim kuramı ile bilgi işleme yaklaşımı çerçevesinde açıklanacaktır. Ergen duygularının genel özellikleri, ergenlikte en sık gözlenen duygular, psikososyal gelişim kuramına göre kimlik kazanmaya karşı rol karmaşası evresindeki değişiklikler, kimlik gelişimi ve ilgili kuramlar açıklanacaktır. Ergenlik döneminde benlik ile benlik saygısı, benlik saygısını desteklenmesi, sosyal gelişimi etkileyen etmenler, sosyal gelişim kuramları açıklanacaktır. Ergenlik döneminde ahlak gelişimi, kuramlar ve ahlak gelişimini destekleyen ortamlar açıklanacaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş: Yaşam Boyu Gelişim Kavramı Yok Yok
2 Ergenlik Döneminde Fiziksel Gelişim ve Büyüme Yok Yok
3 Ergenlik Döneminde Bilişsel Gelişim Yok Yok
4 Ergenlik Döneminde Sosyal ve Duygusal Gelişim Yok Yok
5 Ergenlik Döneminden Yetişkinliğe Geçiş Yok Yok
6 Genç Yetişkinlikte Fiziksel ve Bilişsel Gelişim Yok Yok
7 Genç Yetişkinlikte Sosyal-Duygusal Gelişim Yok Yok
8 Orta Yaşta Fiziksel ve Bilişsel Gelişim Yok Yok
9 Ara Sınav Yok Yok
10 Orta Yaşta Sosyal Duygusal Gelişim Yok Yok
11 İleri Yetişkinlikte Fiziksel Gelişim Yok Yok
12 İleri Yetişkinlikte Bilişsel Gelişim Yok Yok
13 İleri Yetişkinlikte Sosyal Duygusal Gelişim Yok Yok
14 Ölüm, Ölmek ve Yas Yok Yok