Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Arş. Gör. Dr. Michael Deniz Yılmaz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

NOT: Bu Derste kullanılan tüm görüntü ve bilgileri O.Tekin'in Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş , İletişim Yayınları, 2010. Kitabından alınmış olup. sadece Eğitim ve Öğretim Amaçlı Kullanılmaktadır.!!!!!!!!!!!! AKURGAL, E., Anadolu Uygarlıkları, Net Turistik Yayınlar, İstanbul, 1995. ALEXİOU, S., Minos Uygarlığı (çev. E.T. Tulunay), Arkeoloji ve Sanat Yayınlan, İstanbul, 1991. ARTHUR, M.B. “Early Greece: Origins of the Western Attitude towards Women”, Arethusa 6 (1973), ss. 7-58. CASTLEDEN, R., Mycenaeans, Routledge, Oxon, 2006. CHADWİCK, J., The Mycenaean World, Cambridge, 1976. CLOUGH, S.B., Uygarlık Tarihi. Dünyamızın Başlangıcından Bugüne Kadar, N. Önol (çev.), Ankara 1965. DREWS, R., The End of the Bronze Age. Changes in Warfare and the Catastrophe ca. 1200 B.C., Princeton University Press, Princeton, 1995. ERZEN, A., İlkçağ Târihinde Trakya. Başlangıçtan Roma Çağma Kadar, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1994. HERODOTOS, Herodot Tarihi, Müntekim Ökmen (çev.), Remzi Kitabevi, İstanbul 1973. KAYA, M.A., Ege ve Eski Yunan Tarihi-1, Tarih Öncesi Çağlardan Klasik Çağa Kadar, Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul 2016. OĞUZ, T., Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş, İletişim Yayınları, İstanbul 2010. Oxford Dictionary of the Classical World, (ed. j. Roberts), Oxford University Press, 2005. SEVİN, V, Eski Anadolu ve Trakya. Başlangıcından Pers Egemenliğine Kadar, Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi, İletişim Yayınları, İstanbul, 2003. SOPHOKLES, Antik Anadolu Coğrafyası (Geographika: XII-XIV), İstanbul 1993. YILDIRAN, R., Eskiçağ’da Anadolu, İzmir 1996.

Dersin İçeriği

1. Binyılda Grek Dünyası. Grek Dünyası’nın Kültürel ve Siyası Yapısı. Grek Dünyası’nın politik ve siyasi gelişimi. Greklerin doğu ve batı ile ilişkileri. Greklerin savaşları ve kolonizasyon faaliyetleri.

Dersin Amacı

Grek Dünyası, MÖ 10. Yüzyıldan başlayarak Hellenistik Dönem’in sonuna kadar tarihsel süreci ile değerlendirilecektir. Bu kapsamda Dor Göçleri ile başlayan ve ardından güçlenen Grek kentleri ve Atina’nın siyasi durumu irdelenecektir. Ardından MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda Grek Dünyası ile Persler arasındaki ilişkiler ele alınacaktır. Özellikle Hellenistik Dönem, Büyük İskender’in imparatorluğu ve onun ölümünden sonraki Diadokhlar mücadelesini içeren dönem kapsamlı olarak değerlendirilecektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Antik Çağ Yazarları ve Eserleri
2 Ege Dünyası ve Anadolu
3 Tunç Çağları
4 Anakara (Kıta) Yunanistanı
5 Anadolu
6 Karanlık Çağ - Yunan Orta Çağı
7 Meclisler, Magistratlar ve Yurttaşlar
8 Tiranlar
9 Ara Sınav
10 Sikkenin İcadı ve Yayılımı
11 Makedon Egemenliği ve Hellenistik Çağ
12 Issos Savaşı
13 Sağlık Merkezleri: Asklepionlar
14 Hellenistik Krallıkların Son Bulması
15 Yarıyıl Sonu Sınavı