Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Davut Kaplan Doç. Dr. Davut Kaplan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

J. Boardman, Greek Sculpture: The Classical Period, 1985 - J. Boardman, Greek Sculpture: The Late Classical Period and Sculpture in Colonies and Overseas, 1995 - A. Stewart, Greek Sculpture: An Exploration, vols I and II, 1990 - B. S. Ridgway, The Severe Style in Greek Sculpture, 1970 - B. S. Ridgway, Fifth-century Styles in Greek Sculpture, 1981 - B. S. Ridgway, Fourth-century Styles in Greek Sculpture, 1997 - B. S. Ridgway, Roman Copies of Greek Sculpture, 1984 - O. Palagia – J. J. Pollitt, Personal Styles in Greek Sculpture, 1996 - C. Mattusch, Greek Bronze Statuary, 1988

Dersin İçeriği

Klasik dönem yontu sanatı: - Stil özellikleri ve ekoller, - Heykeltraşlar ve eserleri, - Dönemin baş yapıları, - Stilistik kıyas yapma.

Dersin Amacı

Klasik dönem (M.Ö. 485/80 – 323/300) Grek yontu sanatı Kıta Yunanistan ve kolonileri kapsamında ayrıntılı irdelenir; M.Ö. V. ve IV. Yüzyıllardaki yontu sanatının gelişim evreleri işlenir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yüksek Klasik Evre mimari yontuculuğu: Parthenon metop ve frizleri.
2 Yüksek Klasik Evre mimari yontuculuğu: Parthenon alınlık ve akroter yontuları.
3 Yüksek Klasik Evre mimari yontuculuğu: Diğer Grek tapınaklarının alınlık, akroter, metop ve frizleri (Hephaisteion, Erechtheion, Athena Nike tapınağı, Bassae Apollo tapınağı ve Phigaleia, Delos, Eleusis, Xanthos mimari yontuları.
4 Yüksek Klasik Evre mimari yontuculuğu: Diğer Grek tapınaklarının alınlık, akroter, metop ve frizleri (Hephaisteion, Erechtheion, Athena Nike tapınağı, Bassae Apollo tapınağı ve Phigaleia, Delos, Eleusis, Xanthos mimari yontuları.
5 Yüksek Klasik Evre yontuculuğu: Bölgesel ve özel stil örnekleri ve atölyeler; yontu ustaları ve eserleri: Myron ve Pheidias.
6 Yüksek Klasik Evre yontuculuğu: Bölgesel ve özel stil örnekleri ve atölyeler; yontu ustaları ve eserleri: Polykleitos, Alcamenes, Agorakritos, Kallimachos, Paionios.
7 Geç Klasik evre (M.Ö. 400-323): Tarihsel ve kültürel konteks; ekonomik ve sosyo-politik gelişmeler. Genel özellikler; belirleyici özellikler; tipolojik ve stilistik gelişimler; klasik idealizmden realizme geçiş; bölgesel ve özel stiller; atölyeler.
8 Ara sınav
9 Geç Klasik evre mimari yontuculuğu: Frizler, metoplar, alınlık ve akroter yontuları: Bassae Apollo tapınağı; Tegea Athena Alea tapınağı; Epidaurus Asklepios tapınağı; Halikarnassos Mausoleumu ve Efes Artemis tapınağı.
10 Geç Klasik evre yontuculuğu ustaları ve eserleri: Kephisodotos, Praxiteles, Leochares, Euphranor.
11 Geç Klasik evre yontuculuğu ustaları ve eserleri: Skopas, Bryaxis, Timotheos, Lysippos.
12 Geç Klasik evre yontuculuğu bağımsız taş ve bronz eserleri: teknik ve stilistik gelişim.
13 Geç Klasik evre yontuculuğu bağımsız taş ve bronz eserleri: teknik ve stilistik gelişim.
14 Geç Klasik evre mezar yontuculuğu: Atina, Attika ve Attika dışı mezar taşları ve anıtları: teknik ve stilistik gelişim.
15 Geç Klasik evre kabartma yontu sanatı: Adak ve antlaşma kabartmaları: teknik ve stilistik gelişim.
16 Final