Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Akın Temür Doç. Dr. Akın Temür *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Derste öğrenilen bilgiler Ara Sınav ve Yarıyıl Sonu sınavları ile ölçülmektedir. Ayrıca öğrencilerin ödev olarak saha çalışması ile çektikleri fotoğraflardan bir sunum hazırlaması istenmekte ve aldıkları not ara sınav notuna eklenmektedir.

Dersin İçeriği

Levent Kılınç, Fotoğrafa Başlarken, Ankara, Dost Yayınları, 2002. 2. Julian Calder-John Garrett, Her Yönüyle Fotoğrafçılık El Kitabı, Türkçesi: Eshar Kütevin-Ziya Kütevin, İstanbul, Say Yayınları, 1998. 3. Michael Langford, Yaratıcı Fotoğrafçılık, Türkçesi: Ali Fazıl Durmuşoğulları, İstanbul, İnkılâp Yayınları, 1998. 4. Sabit Kalfagil, Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, İstanbul, Fotoğrafevi Yayınları, 2006. 5. Erkan Terzi, Dijital Fotoğrafçılık, Sistem Yayıncılık, İstanbul, 2004. 6. Scott Kelby, Dijital Fotoğrafçılar İçin Photoshop, Çev: Banu Erol, İstanbul, Alfa Yayınları, 2004. 7. Nadi Kafalı, Siyah-Beyaz ve Renkli Fotoğrafçılık, İstanbul, İmge Kitabevi, 2000. 8. Güler Ertan, Fotoğraf Terimleri Sözlüğü, İstanbul, Afa Yayıncılık, 1994. 9. Ufuk M. Duygun, İFSAK Temel Fotoğraf Ders Notları, İstanbul, Özgün Ofset, 2000. 10. Mehmet Ünal, Yaşamın Aynası Fotoğraf, İstanbul, Gendaş A.Ş, 1999. 11. Çerkes Karadağ, Sözde Fotoğraf, İstanbul, İmge Kitabevi, 2000. 12. Gültekin Çizgen, Fotoğrafın Görsel Dili, İstanbul, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 1998. 13. John Hedgecoe, Siyah/Beyaz Fotoğraf Sanatı ve Karanlık Oda Teknikleri, Türkçesi: Ercan Tuzcular, İstanbul, Remzi Kitabevi, 1999. 14. John Hedgecoe, Her Yönüyle Fotoğraf Sanatı, İstanbul, Remzi Kitabevi, 1995. 15. Ali Fazıl, Temel Fotoğraf Bilgileri, İstanbul, İnkılâp Kitapevi, 1996. 16. Ali Fazıl, Genel Fotoğraf Bilgileri, İstanbul, İnkılâp Kitabevi, 1994. 17. Erhan Ergin, Her Yönüyle Fotoğrafçılık Tekniği, İstanbul, İnkılâp ve Aka Kitapevleri, 1982.Nazif Topçuoğlu, İyi Fotoğraf Nasıl Oluyor Yani?, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, 1992. 18. Nazif Topçuoğlu, Fotoğraf Ölmedi Ama Tuhaf Kokuyor? İstanbul, YKY, 2000. 19. Edouard Boubat, Fotoğraf Sanatı, Türkçesi: M. Nejat Özcan, İstanbul, İnkılâp ve Aka Kitapevleri, 1984. 20. Susan Sontag, Fotoğraf Üzerine, Türkçesi: Reha Akçakaya, İstanbul, Altıkırkbeş Yayınları, 1993. 21. John Berger, O Ana Adanmış, Türkçesi: Yurdanur Salman-Müge Gürsoy, İstanbul, Metis Yayınları, 1986. 22. John Berger, Görme Biçimleri, İstanbul, Metis Yayınları, 1993. 23. Roland Barthes, Camera Lucida, Türkçesi: Reha Akçakaya, İstanbul, Altıkırkbeş Yayınları, 1992. 24. Greame Burton, Görünenden Fazlası, İstanbul, Alan Yayınları, 1995. 25. Tom Ang, Dijital Fotoğrafçılık, Türkçesi: Melih Zafer Arıcan, İstanbul, İnkılap yayınları, 2004. 26. Scott Kelby, Dijital Fotoğrafçının El Kitabı, Türkçesi: Mehmet Çömlekçi, İstanbul, Alfa Yayınları, 2007. 28. Mary Price, Fotoğraf Çerçevedeki Gizem, Türkçesi: Ayşenaz-Kubilay Koş, İstanbul, Ayrıntı Yayınları, 2004. 29. David Hurn, Fotoğrafçı Olmak Üzerine, Türkçesi: Ayşegül Yurdaçalı, İstanbul, Fv yayınlan, 2004. 30. Fotoğraf Dergisi, İstanbul, Ant Yayıncılık (İki ayda bir yayınlanır). 31. İz Dergisi, İstanbul, Fotoğrafevi Yayınları (İki ayda bir yayınlanır). 32. Photo Dijital Dergisi, İstanbul, Ant Yayıncılık

Dersin Amacı

Geleceğin iletişimcilerine fotoğraf teknolojisinin dünü ve bu günü ile ilgili bilgiler verilir. Bilimsel bir alt yapı oluşturmak, öğrencinin yaratıcı yönünün teknik ile birleştirilmesi zorunluluğu ile; fotoğrafın önemi, teknik ve estetik kullanımı, işlevsel ve sanatsal yönleri irdelenir. Makineler, objektifler, ışık, perspektif, diyafram, enstantene, flaşlar, aydınlatma kuralları, pozometreler, film gurupları ve özellikleri, filtreler, kompozisyon kuralları, etik ve dijital makineler ile bunların özellikleri tartışılır. Bakmak ve görmek arasındaki farklılığın, fotoğraf sanatındaki örnek yansımaları üzerinde gerekli tartışmalar yapılır. Ders için gerekli araç gereçlerin ve sarf malzeme ihtiyacının karşılanması durumunda, teori ile birlikte uygulamalarda yürütülür.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Fotoğrafçılık uygulamaları: makro fotoğraf çekimi
2 Fotoğrafçılık uygulamaları: ters ışık mimari yapı çekimi
3 Fotoğrafçılık uygulamaları: portre çekimi
4 Fotoğrafçılık uygulamaları: hareket netsizliği çekimi
5 Fotoğrafçılık uygulamaları: gece hareketli nesne çekimi
6 Fotoğrafçılık uygulamaları: doğa çekimi
7 Fotoğrafçılık uygulamaları: ritim çekimi
8 Fotoğrafçılık uygulamaları: gece mimari çekimi
9 Ara sınav haftası
10 Fotoğrafçılık uygulamaları: gün batımı çekimi
11 Fotoğrafçılık uygulamaları: gün doğumu çekimi
12 Fotoğrafçılık uygulamaları: iç mekân mimari ayrıntı çekimi
13 Fotoğrafçılık uygulamaları: şehir manzarası çekimi
14 Fotoğrafçılık uygulamaları: panoramik çekim
15 Fotoğrafçılık uygulamaları: yakın çekim
16 Yarıyıl Sonu Sınavı