Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Nevzat Şahin Prof. Dr. Kamil Işık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Işık, K. 2022. Bakteri Kültür ve Fermentasyon Teknikleri Ders Notu.1.Çökmüş, C (Çeviri Edt.) 2010. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Palme Yayıncılık. 2. Arda, M. 2000. Temel Mikrobiyoloji. 2.baskı Medisan Yayın Serisi:45, Ankara.

Dersin İçeriği

Biyoteknolojik önemi olan mikroorganizmaların izolasyonu, kültürleme ve stoklama teknikleri, Kültür Kolleksiyonlarının tanıtımı, önemi ve bunlara ulaşım yolları. Bakteriyal metabolitler, primer ve sekonder metabolitler arsındaki ilişki. Sekonder metabolitlerden antibiotiklerin sınıflandırılması, B-laktam antibiyotikleri, üretilmesi ve saflaştırma metotları, Makrolit antibiyotiklerin üretilmesi ve saflaştırma metotları, Tetrasiklinlerin üretimi ve saflaştırma metotları, aminoglikosidler, polipeptid antibiyotikleri.

Dersin Amacı

Biyoteknolojik önemi olan mikroorganizma ve bu organizmalardan elde edilen ürün çeşitlerini, aerobik ve anaerobik fermentörlerin genel şartlarını, primer (alkol, enzim, v.s.) ve sekonder metabolit (antibiyotik) üretim yollarının öğrenilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bakteri kültür kolleksiyon merkezlerinin önemi
2 Endüstriyel mikroorganizmaların genel özellikleri ve ürün çeşitleri
3 Primer ve sekonder metabolizmada biyokimyasal yollar
4 Sekonder metabolit ürün çeşitleri ve biyoteknolojik önemleri
5 Fermentörlerin yapısı ve büyük ölçekli fermentörlerin özellikleri
6 Aerobik ve anaerobik fermentörler
7 Sekonder metabolitlerin endüstriyel üretimi
8 Antibiyotik izolasyonu, saflaştırılması ve karakterizasyonu
9 Ara sınav
10 Yeni metabolit keşif stratejileri
11 Mikrobiyal enzimler ve biyoteknolojik kullanım alanları
12 Ekstraselüler enzimlerin mikroorganizmalardan izolasyonu ve endüstriyel üretimi
13 Fermentasyon ajanı ve gıda katkısı olarak maya hücrelerinin büyük ölçekli üretimi
14 Kültür Mantarcılığı, Alkol ve Fermantatif Üretim Teknolojileri
15 Kültür Mantarcılığı, Alkol ve Fermantatif Üretim Teknolojileri
16 Final Sınavı