Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Aysun Pekşen *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Zied, D. C., ve Pardo-Giménez, A. (Eds.). (2017). Edible and medicinal mushrooms: technology and applications. John Wiley ve Sons. Günay, A., Abak, K., Koçyiğit, A.E., 1992. Mantar Yetiştirme, Cilt IV., Ankara. Kim, S. W., Hwang, H. J., Park, J. P., Cho, Y. J., Song, C. H., ve Yun, J. W. (2002). Mycelial growth and exo‐biopolymer production by submerged culture of various edible mushrooms under different media. Letters in Applied Microbiology, 34(1), 56-61. Friel, M. T., ve McLoughlin, A. J. (2000). Production of a liquid inoculum/spawn of Agaricus bisporus. Biotechnology Letters, 22(5), 351-354. Chang, S. T., ve Hayes, W. A. (Eds.). (2013). The biology and cultivation of edible mushrooms. Academic press.

Dersin İçeriği

Mantar yetiştiriciliğinde misel üretimi ve muhafazası, Türkiye’de ve dünyadaki son gelişmeler ve yeniliklerin son yayınlanan makaleler ışığında tartışılması.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı misel üretimindeki temel uygulamaları öğretmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dünyada ve Türkiye'de mantar sektörü
2 Mantar üretiminde kullanılan terimler Misel laboratuvarının tanıtımı ve laboratuvardaki cihazların nasıl çalıştırılacağının öğretilmesi
3 Misel üretiminin temel esasları Misel laboratuvarının tanıtımı ve laboratuvardaki cihazların nasıl çalıştırılacağının öğretilmesi
4 Mantar spor izi ve alınması Spor izi elde etme uygulamaları
5 Farklı Besi Ortamlarının Hazırlanması ve dikkat edilecek hususlar Besi ortam hazırlığı çalışmaları
6 Spor ve dokudan misel aşılama teknikleri Spor ve dokudan misel aşılama uygulamaları
7 Misel gelişimine etki eden faktörler Misel gelişim hızı, yoğunluğu ölçümleri
8 Tohumluk misel üretimi Tohumluk misel üretimi uygulamaları
9 Tohumluk misel üretimine etki eden faktörler Uygulama
10 Misel üretiminde yaşanan aksaklıklar Uygulama
11 Tohumluk misel üretiminde yaşanan aksaklıklar ve giderilmesine yönelik çalışmalar Uygulama
12 Mantar kültür koleksiyonlarının muhafazası
13 Son yıllarda misel ve tohumluk misel üretimindeki yeni gelişmeler ve çalışmalar
14 Son yıllarda misel ve tohumluk misel üretimindeki yeni gelişmeler ve çalışmalar
15 Son yıllarda misel üretimindeki yeni gelişmeler ve çalışmalar