Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İlknur Ayan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Avcıoğlu, R., 1997. ÇİM TEKNİĞİ, Yeşil Alanların Ekimi, Dikimi ve Bakımı. Ege Üniversitesi Matbaası, Bornova – İzmir. Açıkgöz, E., 1994. Çim Alanlar Yapım ve Bakım Teniği. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakülteis, Bursa. Brede, D., 2000. Turfgrass Maintenance Reduction Handbook (Sports, Lawns and Golf). John Wiley and Sons, INC., Canada. 359 p.

Dersin İçeriği

Çim Bitkilerinin tanınması ve çim alanların ekimi, dikimi ve bakımı, farklı ekolojiler için uygun karışımların belirlenmesi, yeşil alan düzenlemelerinde çim alanların düzenlenmesi

Dersin Amacı

Çim bitkilerinin yapısal özellikleri, çim bitkilerinin ve çim örtüsünün kalite ölçütleri, yeşil alanlarda çevresel etmenler ve ekim bakım işlemleri hakkında bilgi vermek, yeşil alan tesislerinin kurulması ve karşılaşacağı sorunları nasıl çözmesi gerektiğini öğretmek, bölgemize uygun yeşil alan önerileri üzerinde çalışmak. Yeşil alan tesisinde kullanılan bitkileri tanımak, - Yeşil alan karışımlarını hazırlama,  Yeşil alanın kullanım amacına göre, karışımda hangi türlerin olması gerektiğine karar verebilmek,  Yeşil alanların kalite ölçütlerini ve bakım işlemlerini öğretmek,  İlimizde bulunan çim alanlardaki yeşil örtülerin incelenip sorunlarının belirlenerek, çözüm önerileri geliştirmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Çim Bitkilerinin Genel Morfolojik Özellikleri, Çim Alanların Oluşturulmasında Kullanılan Bitkiler, Çim Bitkileri Ekolojisi
2 Çim Ekimi (Ekim öncesi yabancı ot kontrolu, drenaj, toprağın hazırlanması, Gübreleme, toprak fumigasyonu, tohum, tohum karışımları, ekim, sulama, biçim), Çim Bitkilerinin Parçalanma Yoluyla Üretimi
3 İlimizdeki Çim Alanlarında İnceleme ve Uygulama
4 İlimizdeki Çim Alanlarında İnceleme ve Uygulama ve rapor hazırlama
5 Çim Bitkilerinin Kalite Ölçütleri (renk, büyüme ve gelişme hızı, büyüme formu, ezilmeye ve trafik etkisine dayanıklılık), Çim Örtülerinin Kalite Ölçütleri (Üniformite, sıklık, doku, düzlük vb.)
6 Çim bitkilerinin kalite ölçütleri için arazi çalışması (en az 2 adet çim alanda)
7 Çim Alanlarda Bakım İşlemleri (sulama, biçim, gübreleme, Havalandırma, üst kapaklama ve kumlama, keçeleşme ve giderilmesi)
8 Çim alanların bakım işlemleri için arazi uygulaması yapmak ve önerilerde bulunmak
9 Çim Alanlarda Bakım İşlemleri (Hastalık ve Zararlılarla Savaşım), bu konuda bölgelerimizde ayrı ayrı alınabilecek önlemlerin tartışılması
10 Bölgemiz ve Diğer Bölgelerdeki Çim Alan Çalışmaları İçin Bazı Öneriler (karışım oluşturma, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri)
11 Bölgemiz ve Diğer Bölgelerdeki Çim Alan Çalışmaları İçin Bazı Öneriler (karışım oluşturma, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri)
12 Ülkemizde ve Dünyada çim alanlarla ilgili yapılan çalışmaların incelenmesi ve tartışılması
13 Ülkemizde ve Dünyada çim alanlarla ilgili yapılan çalışmaların incelenmesi ve tartışılması
14 İlimizde çalışılan 2 adet çim alan için sunu hazırlanması ve sunulması
15
16