Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ayhan Horuz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Kacar, B. ve A. İnal, 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No:1241. 892 s. 2.Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri: II, Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 453, Uygulama Kılavuzu:155, Ankara. 3.Kacar, B. 1984. Bitki Besleme. (Il. Baskı ) Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 899, Ders Kitabı No: 250, Ankara.

Dersin İçeriği

Bitki örneklerinin alınması ve analize hazırlanması, analiz sonuçlarının kuru madde esasına göre ifadesi bitki örneklerinin yakılması, kuru ve yaş yakma metodları, bitkide kuru madde ve kül tayını, bitki örneklerinde azot, fosfor, potasyum. kükürt, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez, çinko, bakir, bor, molibden, ve klor tayinleri, bitki analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, bitki analizlerinin genel gayesi, bitki besin maddesi konsantrasyonuna tesir eden faktörler.

Dersin Amacı

Bitki analizleri için yaprak örneklerinin alınmasını, hazırlanmasını, bitki materyallerinin yakma metotlarını öğretmek azot, fosfor, potas, kalsiyum, mağnezyum, sodyum, kükürt, demir, çinko, mangan, bakır, bor ve molibdenin belirlenmesi yöntemlerini incelemektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bitki analiz yöntemlerinin sınıflandırılması, volumetrik analiz yöntemleri, fotometrik analiz yöntemleri (kolorimetrik, spektrofotometrik), konsantrasyonlar ve birimleri
2 Bitki analizlerinde fotometrik analiz yöntemlerinin esasları Lamber-1 yasası, fleymfotometrik analiz yöntemleri ve esasları, spektrometrik analiz yöntemleri (AAS ve ICP-OES) ve esasları
3 Bitki analizleri için yaprak örneklerinin alınmasını ve analize hazırlanması Bitki analizleri için yaprak örneklerinin alınmasını ve analize hazırlanması
4 Bitki materyallerini yakma metotları (yaş ve kuru yakma) Bitki materyallerini yakma metotları (yaş ve kuru yakma)
5 Azot belirlenmesi (total) ve hesaplanması Azot belirlenmesi (total) ve hesaplanması
6 Spektrofotometrede fosfor belirlenmesi,hesaplanması ve yeterlik sınıfları Spektrofotometrede fosfor belirlenmesi,hesaplanması ve yeterlik sınıfları
7 Potasyum ve sodyum belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri Potasyum ve sodyum belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri
8 Kalsiyum ve magnezyum belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri Kalsiyum ve magnezyum belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri
9 Ara sınav
10 Kükürt belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri Kükürt belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri
11 Demir, mangan, çinko ve bakır belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri Demir, mangan, çinko ve bakır belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri
12 Bor, molibden ve silisyum belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri Bor, molibden ve silisyum belirlenmesi, hesaplanması ve yeterlik değerleri
13 Bitkilerde bulunan besin maddeleri miktarlarını etkileyen etmenler Bitkilerde bulunan besin maddeleri miktarlarını etkileyen etmenler
14 Analiz sonuçların değerlendirilmesi ve yeterlik sınıfları, kritik konsantrasyonun belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar Analiz sonuçların değerlendirilmesi ve yeterlik sınıfları, kritik konsantrasyonun belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar
15 Bitkilerde beslenme bozukluklarının teşhisi Bitkilerde beslenme bozukluklarının teşhisi