Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Ahmet GÜLER, 2017. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve
ürünleri. 2017. ISBN: 978-605-84656-3-3. Bereket Akademi Yayınları. 419s.
Ders hocasının yazarlığını yaptığı bir kaynaktır.
2) Friedrich Ruttner, Breeding Techniques and Selection for Breeding of the Honeybee.
The British Isles Bee Breeders Association, ISBN 0-905369-07-6, 1988.
Dersin İçeriği
Bal arısı (Apis mellifera L.), arı ıslahının önemi, bal arısı sitolojisi ve genetik yapı,
cinsiyet oluşumunun genetik yapı ve ıslaha etkileri, genotip, fenotip, eklemeli gen etkisi,
karakter seçimi, karakter/karakterlerin seçimi, kolonilerin yetiştirici koşullarında
test edilmesi, karakter seçimi, karakter/karakterleri doğru
ölçme, seleksiyon, seleksiyon yöntemleri, seleksiyon
indeksi ve önemi, kalıtım derecesinin hesaplanması ve damızlık değerin önemi,
erkek ve ana arı yetiştiriciliği, çiftleştirmenin dizaynı, yapay tohumlama,
çiftleştirmenin kontrolü, genetik kaynakların korunmasının önemi.