Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Selim Bıyık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Ahmet GÜLER, 2017. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve ürünleri. 2017. ISBN: 978-605-84656-3-3. Bereket Akademi Yayınları. 419s. Ders hocasının yazarlığını yaptığı bir kaynaktır. 2) Friedrich Ruttner, Breeding Techniques and Selection for Breeding of the Honeybee. The British Isles Bee Breeders Association, ISBN 0-905369-07-6, 1988.

Dersin İçeriği

Bal arısı (Apis mellifera L.), arı ıslahının önemi, bal arısı sitolojisi ve genetik yapı, cinsiyet oluşumunun genetik yapı ve ıslaha etkileri, genotip, fenotip, eklemeli gen etkisi, karakter seçimi, karakter/karakterlerin seçimi, kolonilerin yetiştirici koşullarında test edilmesi, karakter seçimi, karakter/karakterleri doğru ölçme, seleksiyon, seleksiyon yöntemleri, seleksiyon indeksi ve önemi, kalıtım derecesinin hesaplanması ve damızlık değerin önemi, erkek ve ana arı yetiştiriciliği, çiftleştirmenin dizaynı, yapay tohumlama, çiftleştirmenin kontrolü, genetik kaynakların korunmasının önemi.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı Zootekni Anabilim Dalı öğrencilerine ıslah prensiplerini esas alıp bal arısı (Apis mellifera L.) popülasyonlarında genetik yapıyı yetiştirici talebi doğrultusunda iyileştirmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Arılarda Cinsiyetin Belirlenmesi
3 Balarılarında Yakın Akrabalık ve Yaşama Gücünün Belirlenmesi
4 Genotip ve Çevre
5 Fenotipik Varyasyon Kaynaklarının Balarılarında Değerlendirilmesi
6 Islah Yöntemleri
7 Seleksiyon Yöntemleri
8 Kitle seleksiyonu, Teksel Seleksiyon ve Bağımsız Ayıklama Sınırları
9 Damızlık Seçimi
10 Fizyolojik ve Morfolojik Karakterlere Göre Damızlık Seçimi
11 Damızlık Seçiminde Karşılaşılabilecek Güçlükler ve Çözüm Yolları
12 Türkiye’de Damızlık Sorunu, Yetiştirme Sistemleri ve Melezleme
13 Yapay Tohumlama ve Arı Islahındaki Önemi
14 Yapay Tohumlama ve Arı Islahındaki Önemi
15 Genel değerlendirme