Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Hüseyin Erdem *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tüzemen, N., Yanar, M., Akbulut, Ö., 2003. Hayvan Islahı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. yayınları No:230, ERZURUM Özhan, M., Tüzemen, N., Yanar, M., 2001. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No:134, ERZURUM. Şekerden, Ö., Özkütük, K., 1990. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Çukurova Üniv. Ziraat Fak.Yayınları No:122, ADANA. Kumlu, S., 1999. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. ISBN: 975-96864-0-6, Sema Matbaacılık, Karanfil Sok. 18/18 Kızılay/ANKARA Kumlu, S., 2000. Hayvancılık Örgütleri. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları No:2, ISBN: 975-94093-1-3, ANKARA.

Dersin İçeriği

Süt sığırlarında biyolojik ve ekonomik etkinliğin arttırılması, sığır ıslahında hedefler ve başarıyı etkileyen hususlar, Önemli verim özellikleri ve kayıt tutma, genetik ve çevresel iyileştirmeler.

Dersin Amacı

Süt sığırı yetiştiriciliğinde dünyadaki gelişmeler ve üretime yansımaları, süt sığırlarında ıslahın temel ilkeleri ve ıslah yöntemlerinin öğretilmesi, süt sığırı ıslahında ele alınan karakterler ve öneminin anlatılması.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Süt sığırlarında biyolojik ve ekonomik etkinlik
2 Süt verimi ve kompozisyonunu etkileyen faktörler ve bunların denetim olanakları Süt kompozisyonu belirleme metotları
3 Süt sığırlarında üreme etkinliği ve denetim olanakları, sürü yönetiminde son gelişmeler Üreme kayırları
4 Sağım ve mastitis Mastitisin belirlenmesi
5 Sığır barınakları ve hijyen Barınak özellikleri
6 Infertilite ve nedenleri
7 Süt sığırı ıslahında amaçlar, süt sığırlarında önemli verim özellikleri
8 Süt verimi ve kompozisyonu için seleksiyon
9 Meme ve sağım özellikleri, tip, vücut özellikleri için seleksiyon
10 Arasınav
11 Kayıt tutma ve değerlendirme
12 Damızlık değeri belirleme yöntemleri
13 Boğaların seçimi ve döl kontrolü
14 Yetiştirme sistemleri ve ıslah programı hazırlama aşamaları