Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ahmet GÜLER, 2017. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve ürünleri. 2017. ISBN: 978-605-84656-3-3. Bereket Akademi Yayınları. 419s.
Snodgrass, R. E., 1956. Anatomy of The Honey Bee. Ithaca, Cornell University Press.
Jones, R., 1999. Beekeeping As a Business. IBRA (International Bee research Association), UK. 70 pp.
Winston, M., L., 1987. The Biology of the Honey Bee. Harvard University Pres, London. 281 pp.
Dersin İçeriği
Bal arısı (Apis mellifera L.) orijini ve coğrafik ırk kavramı<br />Bal arısı ve çevre<br />Koloni biyolojisi ve organizma eşdeğerliliği <br />Arı anatomisi<br />Koloni kavramı ve oluşumu<br />Koloni bireylerinin gelişim evreleri ve başkalaşım<br />Beslenme ile cinsiyet fenotipi ilişkisi<br />Üreme sistemi ve çiftleşme davranışı<br />Gıda toplama<br />Beslenme ve seçicilik<br />Yuva inşası ve yuva yeri seçimi<br />Yaşa bağlı fizyolojik değişim<br />İş yapma becerisinin fizyolojik yaş ile ilişkisi<br />Haberleşme sistemi ve yönelme<br />
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, Zootekni Bölümü Yüksek Lisans öğrencilerine arı biyolojisinin temel esaslarını, bu türün doğa ile ilişkisini ve önemi, coğrafik ırk kavramı ve oluşumu, koloniyi oluşturan bireyler ve gelişim evreleri, beslenmenin gelişim ve cinsiyet fenotipi üzerine etkileri, yuva yeri seçimi ve inşası, gıda toplama ve depolama ve fizyolojik değişim ve yaş ile ilişkisini öğretmektir.