Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Volkan Arif Yılmaz Dr. Öğr. Üyesi Latife Betül Gül *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Power point sunusu Introduction to Food Engineering, Singh RP and Heldman DR, Academic Press Mathematical Molling of Food Processing, Farid MM, CRC Press Kimyasal Kinetik, Saçak, M, Gazi Kitapevi Isı ve Kütle Transferi: Pratik Bir Yaklaşım, Çengel YA, Güven Bilimsel Mühendislik ve Temel Bilimler için Diferansiyel Denklemler, Çengel YA ve Palm III WJ, Güven Bilimsel

Dersin İçeriği

Bu ders; gıda sistemlerinin tasarımı ve optimizasyonu için matematiksel yaklaşımları kapsamaktadır. Ders kapsamında gıda sistemlerine ilişkin kütle/enerji transferi ve denkliği, kimyasal değişim, vb süreçlerin tasarım ve optimizasyonu için matematiksel yaklaşımlar ortaya konulacaktır.

Dersin Amacı

Dersin amacı, gıda sistemlerinde meydana gelen değişimleri matematiksel olarak ifade edebilen ve bu modelleri kullanarak gıda sistemlerinin tasarım ve optimizasyonu yapabilen insan gücünün yetişmesine katkı sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Matematiksel modellemeye giriş
2 Gıda sistemlerinin ısı transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-I
3 Gıda sistemlerinin ısı transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-II
4 Seçilmiş bir gıda sisteminin ısı transfer analizi
5 Gıda sistemlerinin kütle transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-I
6 Gıda sistemlerinin kütle transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-II
7 Seçilmiş bir gıda sisteminin kütle transfer analizi
8 Ara sınavlar
9 Gıda sistemlerinde reaksiyon kinetiğinin matematiksel analizi-I
10 Gıda sistemlerinde reaksiyon kinetiğinin matematiksel analizi-II
11 Gıda sistemlerinde ard arda reaksiyon mekanizmalarının matematiksel analizi-I
12 Gıda sistemlerinde ard arda reaksiyon mekanizmaları-II
13 Seçilmiş bir gıda sisteminin reaksiyon kinetiğinin analizi
14 Isıl işlem hesaplamalarında (F, D ve z değerleri) analitik ve numerik yaklaşımlar-I
15 Isıl işlem hesaplamalarında (F, D ve z değerleri) analitik ve numerik yaklaşımlar-II
16 Bilgisayar destekli matematsel modelleme yazılımları ve kullanımları
17 Yıl Sonu sınavları