Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Fehmi Yazıcı Doç. Dr. Nilgün Özdemir *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Teorik, konu anlatımı, çok az uygulama yapılır

Dersin İçeriği

yok

Dersin Amacı

DERS KİTABI: 1. Üçüncü, M., “A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi”, II Cilt, Meta Basım, Bornova, İzmir, 2008. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Fox, P.F., “Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Vol 1-2. Applied Science Publishers, London And New York, 1999.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Peynirin besin değeri ve peynir çeşitleri hakkında genel bilgiler
2 Peynire işlenecek sütün seçimi, süte uygulanan ön işlemler
3 Kazein ve peynir altı suyu proteinlerinin özellikleri, Peynir sütünün standardizayonu
4 Peynir üretiminde kullanılan ekipmanlar (haşlama ve yoğurma makineleri, kalıplama ve presleme sistemleri vb.) ve peynir üretim teknolojisi
5 Beyaz peynir üretimi, özellikleri, kalite kriterleri,
6 Peynir sütünde starter kültür, kalsiyum ve diğer yardımcıların kullanımı
7 Sütü pıhtılaştıran fermentler ve peynir mayası
8 Peyaz peynirde tuzlama ve ön olgunlaştırma, Peynirde olgunlaşma teorileri ve aroma oluşumu
9 Vize
10 Kaşar peynir ve eritme peyniri teknolojisi
11 Gözenekli peynirler ve mihalıç peyniri üretimi
12 Cheddar, Roquefort ve Emmental peyniri üretimi, özellikleri, kalite kriterleri
13 Otlu peynir, Tulum, Dil ve Civil peyniri üretimi, özellikleri, kalite kriterleri
14 Peynirin paketlenmesi
15 Peynirlerde kalite ve kalite kusuru, taklit ve tağşiş örnekleri ile etik sorumluluklarının belirlenmesi
16 final