Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2024. Bira Teknolojisi. Ders Notu Malt ve Bira Teknolojisi. İsmet Türker ve Ahmet Canbaş. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi.1991 Malt Bira ve Şerbetçiotu Analizleri,İsmet Türker

Dersin İçeriği

Tanım ve kapsamı. Bira hammaddesi, malt teknolojisi, bira teknolojisi, biranın bileşimi, birada kalite ve stabilite, malt ve bira üretiminde önemli yenilikler getiren teknolojik uygulamalar, su kullanımını azaltma, maliyeti düşürme ve kaliteyi iyileştirme çalışmaları.

Dersin Amacı

Bira teknolojisi hakkında ileri bilgiler edinebilmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Biranın tanımı, tarihçesi ve ülkemizde bira sektörünün durumu
3 Bira hammaddeleri ve özellikleri
4 Malt teknolojisi: Arpanın hazırlanması, kurutulması, kavrulması
5 Bira üretim teknolojisi: Öğütme
6 Bira üretim teknolojisi: Mayşeleme
7 Bira üretim teknolojisi: Kaynatma, soğutma
8 Bira üretim teknolojisi: Fermentasyon
9 Ara sınav
10 Bira üretim teknolojisi: Dinlendirme
11 Bira üretim teknolojisi: Özel fermantasyon sistemi ve modern bira yapım yöntemleri
12 Bira üretim teknolojisi: Süzme, durultma, pastörizasyon
13 Bira çeşitleri, sınıflandırılması ve bileşimi
14 Birada kalite ve stabilite (kusur ve hastalıklar)
15 Bira mevzuatı