Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Nebahat Şule Üstün Prof. Dr. Sadettin Turhan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Tayar, M., Hecer, C. (2016). Hazır Yemek Sistemleri. 2. Baskı, Dora Yayıncılık, Bursa, 385 s. 2. Beyhan, Y. (2023). Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. 3. Baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara, 464 s. 3. Rande, W. L. (1995). Introduction to Professional Food Service. New York: John Wiley, p. 296.

Dersin İçeriği

Hazır yemek sektöründe geleneksel ve yenilikçi uygulamalar; Toplu beslenme sistemi ve yönetimi, Planlama stratejisi, temel işlemler ve organizasyonu; Menü ve süreç planlama ve malzeme kontrolü; Mutfak operasyonlarının yönetimi, iş akışı ve planlaması, personel eğitimi; Tesis tasarımı ve ekipmanların çalışma prensipleri; Personel operasyonel güvenliği ve sağlık koşulları; Gıda güvenliği sistemleri; Kalite yönetim sistemleri.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere hazır yemek teknolojisi hakkında ayrıntılı bilgi vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tarihsel gelişim ve sınıflandırılması
2 Hazır yemek endüstrisinde geleneksel ve modern uygulamalar
3 Toplu beslenme sistemi ve yönetimi
4 Stratejik planlama, temel işlemler ve organizasyon
5 Prosesin genel tanımlanması, bütçe planlaması ve kontrolü
6 Satın alma, depolama ve tedarikçi zinciri yönetimi
7 Menü ve üretim planlaması ve materyal kontrolü
8 İş gücü planlaması
9 Arasınav
10 Personel kriterlerinin tanımlaması, personel eğitimi
11 Üretim/Servis alanı tasarım ve donanım prensipleri
12 İşçi sağlığı ve uygun çalışma koşullarının sağlanması
13 Sanitasyon
14 Gıda güvenliği sistemi
15 Kalite yönetim sistemi