Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. İlkay Koca *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Shadidi, F., 1997. Natural Antioxidants: Chemistry, Health Effects, and Applications.AOCS Press Frei, B., 1994. Natural Antioxidants in Human Health and Disease. 1st Edition, Academic Press, 588p.

Dersin İçeriği

Serbest radikaller, oksidatif stres, antioksidanlar, antioksidanların etki mekanizması, doğal antioksidanlar, doğal antioksidanların saptanması, antioksidanlarca zengin gıdalar, antioksidan aktivite ve antioksidan aktivitenin belirlenmesi

Dersin Amacı

Doğal antioksidanlar ve antioksidan aktivite hakkında ayrıntılı bilgi verme

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Serbest radikaller ve oluşumu, Serbest radikaller ve sağlık
3 Antioksidan: Tanımı, sınıflandırılması, Lipit oksidasyonu
4 Antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
5 Antioksidan olarak askorbik asit
6 Antioksidan olarak fenolik bileşikler
7 Antioksidan olarak tokoferoller
8 Antioksidan olarak karotenoidler
9 Arasınav
10 Antioksidan mineraller
11 Saponinler
12 Resveratrol, lignanlar
13 Koenzim Q10, melatonin
14 Antioksidanca zengin gıdalar I: Çay, kahve, üzüm ve ürünleri, baharat
15 Antioksidanca zengin gıdalar II: Susam, soya fasulyesi, biber, domates