Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Sadettin Turhan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Alasalvar, C., Miyashita, K., Shahidi, F., Wanasundara, U. (2010). Handbook of Seafood Quality, Safety and Health Applications. ISBN: 978-1-405-18070-2, Wiley-Blackwell, 576 p. 2. Varlık, C., Özden, Ö., Erkan N., Üçök Alakavuk D. (2007). Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 4662, Fakülte Yayın No: 8, ISBN: 975-404-771-5, İstanbul, 202 s. 3. Varlık C., Uğur, M., Gökoğlu, N. ve Gün, H. 1993. Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 17, İstanbul, 174 s.

Dersin İçeriği

Kalite ve kalite kontrolünün esasları, taze ve işlenmiş su ürünlerinde kalite kriterleri ve kalite kontrolü, su ürünleri işletmelerinde kalite kontrolü, su ürünleri işletmelerinde kalite yönetim sistemlerinin uygulanması

Dersin Amacı

Dersin amacı, taze ve işlenmiş su ürünleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, kaliteli bir üretim için gerekli kontrolleri yapabilme kabiliyeti kazandırmak ve su ürünlerinin üretiminde karşılaşabilecekleri sorunlara pratik ve etkili çözümler üretebilmelerini sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Su ürünlerinde kalite Su ürünleri analiz laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanların tanıtımı
2 Kalite özelliklerinin sınıflandırılması Su ürünlerinin analize hazırlanması
3 Kalite kaybı ve bozulma Kuru madde ve kül analizi
4 Kalite kaybı üzerine etkili faktörler Protein analizi
5 Kalite kaybı ölçüm yöntemleri Yağ ve tuz analizi
6 Fiziksel yöntemler Serbest yağ asitliği analizi
7 Kimyasal yöntemler Peroksit sayısı analizi
8 Duyusal yöntemler TVBN analizi
9 Ara sınav Ara sınav
10 Mikrobiyolojik yöntemler TBARS analizi
11 Kalite kontrol sistemleri (HACCP ve ISO 22000) Titrasyon asitliği ve pH analizi
12 HACCP kalite sisteminin genel özellikleri Renk analizi
13 Su ürünleri işletmelerinde HACCP uygulamaları Mikrobiyolojik analizler
14 ISO 22000 kalite sisteminin prensipleri ve uygulama konuları Duyusal analizler
15 Genel değerlendirme Genel değerlendirme