Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Sadettin Turhan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Sadettin TURHAN

Dersin İçeriği

1. Pearson, A. M., Young, R. B. (2012). Muscle and Meat Biochemistry. Academic Press, Inc., London, p. 468. 2. Toldra, F. (2022). Lawrie's Meat Science. 9th Ed., Woodhead Publishing, Netherlands, p. 890. 3. Öztan, A. (2003). Et Bilimi ve Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları Kitaplar Serisi, Yayın No:1, 4. Baskı, Ankara, 495 s.

Dersin Amacı

Dersin amacı, kasaplık hayvan kaslarının fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve biyokimyasal değişikliklerin et kalitesi üzerine etkisini öğrenmelerini sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kasın histolojik yapısı
2 Etin kimyasal bileşimi
3 Kas proteinleri
4 Kas lipidleri Kas lipidleri
5 Glikoliz
6 Kasın kasılması ve rigor mortis
7 Etin olgunlaşması ve olgunlaşmada enzimleri rolü
8 Etin rengi ve yapısal özellikleri
9 Arasınav
10 Etin kimyasal özellikleri
11 Etin su tutma kapasitesi ve et kalitesi üzerine etkisi
12 Etin teknolojik özellikleri Etin teknolojik özellikleri
13 Normal olmayan postmortem değişiklikler
14 Kesim sonrası işlemlerin et kalitesi üzerine etkisi
15 Soğuk kasılması ve çözünme sertliği