Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Evren *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2024. Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolu.Ders Notu Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi. Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş. Meta Basım. 2002. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Editör: A.Kadir Halkman. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti. 2005. Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Mehmet Karapınar. Ege Üniversitesi, Ege Meslek Yüksek Okulu Yayın No:6. 1995.

Dersin İçeriği

Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı. Mikrobiyolojik analizler için örnek alınması ve örneklerin analize hazırlanması, gıdaların mikrobiyolojik kontrolleri, gıdaları bozan mikroorganizmalar, indikatör organizmalar ve insan sağlığına zarar veren organizmalar, mikrobiyel popülasyona göre gıdaların sterilizasyon yönteminin ve derecesinin belirlenmesi, sterilizasyon etkinliğinin kontrolü, mikrobiyel analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda standartlarının hazırlanmasında mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik standartlar ve irdelenmeleri, gıdaların mikrobiyolojik analizleri, bakteri izolasyon ve identifikasyonu. Çeşitli gıdaların (kırmızı et ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, hazır kuru çorbalar, baharatlar, süt ve ürünleri, tahıl ve ürünleri, meyve ve sebze ürünleri, konserveler) mikrobiyolojik kontrolü, çeşitli ülkelere ait mikrobiyolojik standartlar.

Dersin Amacı

Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı hakkında bilgi vermek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı
3 Mikrobiyolojik analizler için örnek alınması ve örneklerin analize hazırlanması
4 Gıdaları bozan mikroorganizmalar, indikatör organizmalar ve insan sağlığına zarar veren organizmalar
5 Mikrobiyolojik popülasyona göre gıdaların sterilizasyon yönteminin ve derecesinin belirlenmesi
6 Sterilizasyon etkinliğinin kontrolü
7 Mikrobiyolojik analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
8 Gıda standartlarının hazırlanmasında mikrobiyolojik kriterler
9 Ara sınav
10 Mikrobiyolojik standartlar ve irdelenmeleri
11 Bakteri izolasyon ve identifikasyonu
12 Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kontrolü (kırmızı et ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri)
13 Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kontrolü (hazır kuru çorbalar, baharatlar, süt ve ürünleri)
14 Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kontrolü (tahıl ve ürünleri, meyve ve sebze ürünleri, konserveler)
15 Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kontrolü