Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Evren, M., 2024. Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolu.Ders Notu
Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi. Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş. Meta Basım. 2002.
Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Editör: A.Kadir Halkman. Başak Matbaacılık ve
Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti. 2005.
Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Mehmet Karapınar. Ege Üniversitesi, Ege Meslek
Yüksek Okulu Yayın No:6. 1995.
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı. Mikrobiyolojik analizler için örnek alınması ve örneklerin analize hazırlanması, gıdaların mikrobiyolojik kontrolleri, gıdaları bozan mikroorganizmalar, indikatör organizmalar ve insan sağlığına zarar veren organizmalar, mikrobiyel popülasyona göre gıdaların sterilizasyon yönteminin ve derecesinin belirlenmesi, sterilizasyon etkinliğinin kontrolü, mikrobiyel analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda standartlarının hazırlanmasında mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik standartlar ve irdelenmeleri, gıdaların mikrobiyolojik analizleri, bakteri izolasyon ve identifikasyonu. Çeşitli gıdaların (kırmızı et ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, hazır kuru çorbalar, baharatlar, süt ve ürünleri, tahıl ve ürünleri, meyve ve sebze ürünleri, konserveler) mikrobiyolojik kontrolü, çeşitli ülkelere ait mikrobiyolojik standartlar.