Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Münir Anıl *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Derste şahsımın hazırladığı yayınlanmamış ders notlarından ve bilimsel araştırma makalelerinden yararlanılacaktır.

Dersin İçeriği

Makarna ve bulgur gibi sert buğdaydan elde edilen ürünlerin yapımı ile ilgili işlem aşamaları, bu ürünlerin eldesinde kullanılan makina ve ekipmanlar, makarna ve bulgur gibi ürünlerin üretimi, bu ürünlerin üretimi sırasında ve sonrasında çıkabilecek kalite problemlerinin çözümleri hakkında bilgiler verilecektir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; sert buğdaydan elde edilen makarna ve bulgur gibi ürünlerin üretim yöntemlerinin ve kalite kriterlerinin öğretilmesidir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sert buğday nedir, çeşitleri ve özellikleri
2 Makarna üretiminde kullanılan buğdayın özellikleri
3 Makarnalık buğdayın temizlenmesi, tavlanması, kırılması.
4 Makarnalık un ve irmiğin eldesi ve kalite kriterleri.
5 Makarna üretiminde kullanılan diğer hammaddeler
6 Makarna üretimi ve makarna çeşitleri
7 Makarna üretiminde kullanılan makine ve ekipmanlar
8 Makarna kalitesi üzerine etkiler
9 Bulgur üretiminde kullanılan buğdayın özellikleri
10 Bulgur üretiminde kullanılan buğdayın temizlenmesi, üretime hazır hale getirilmesi
11 Bulgur üretim yöntemleri
12 Bulgurda buğdaya göre meydana gelen değişiklikler
13 Bulgur üretiminde kullanılan makine ve ekipmanlar
14 Bulgur kalitesi üzerine etkiler
15 Gelecek trendler