Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Hasan Temiz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Demirci, Şimşek, 1997. Süt İşleme Teknolojisi. www.Uğurer.com, tarım kitapları http://www.foodsci.uoguelph.ca/dairyedu/butter.html

Dersin İçeriği

Tereyağının tanımı, tarihçesi, bileşimi, Tereyağının besin değeri ve sağlık üzerine etkisi,Krema eldesi ve kremaya uygulanan ön işlemler, Kristalizasyon, Kremanın olgunlaştırılması, Kremanın yayıklanması, Tereyağının yıkanması ve yoğrulması, Tereyağının tuzlanması, Tereyağında görülen bozulmalar ve nedenleri, Tereyağının ambalajlanması ve depolanması, Tereyağı üretimi, Kremaya uygulanan analizler, Tereyağına uygulanan analizler

Dersin Amacı

Tereyağ üretimine ilişkin teorik bilgiler ve pratik uygulamalar, Tereyağ üretim hattında yer alan ekipmanlar ve özellikleri, Ürününün özellikleri ve kontrolü hakkında bilginin öğrenciye kazandırılması

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tereyağının tanımı,, tarihçesi, bileşim ve bileşimi üzerine etki eden faktörler
2 Tereyağının besin değeri ve sağlık üzerine etkisi
3 Krema eldesi ve kremaya uygulanan ön işlemler
4 Krema eldesi ve kremaya uygulanan ön işlemler
5 Kristalizasyon
6 Kremanın olgunlaştırılması
7 Kremanın yayıklanması, tereyağının yıkanması ve yoğrulması
8 Tereyağının tuzlanması
9 Arasınav
10 Tereyağında görülen bozulmalar ve nedenleri
11 Tereyağının ambalajlanması ve depolanması
12 Tereyağı üretimi
13 Kremaya uygulanan analizler
14 Tereyağına uygulanan analizler