Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Demirci, Şimşek, 1997. Süt İşleme Teknolojisi. www.Uğurer.com, tarım
kitapları
http://www.foodsci.uoguelph.ca/dairyedu/butter.html
Dersin İçeriği
Tereyağının tanımı, tarihçesi, bileşimi, Tereyağının besin değeri ve sağlık
üzerine etkisi,Krema eldesi ve kremaya uygulanan ön işlemler,
Kristalizasyon, Kremanın olgunlaştırılması, Kremanın yayıklanması,
Tereyağının yıkanması ve yoğrulması, Tereyağının tuzlanması, Tereyağında
görülen bozulmalar ve nedenleri, Tereyağının ambalajlanması ve
depolanması, Tereyağı üretimi, Kremaya uygulanan analizler, Tereyağına
uygulanan analizler
Dersin Amacı
Tereyağ üretimine ilişkin teorik bilgiler ve pratik uygulamalar, Tereyağ üretim hattında yer alan ekipmanlar ve özellikleri, Ürününün özellikleri ve kontrolü hakkında bilginin öğrenciye kazandırılması