Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ders notları ve makaleler 2. Güner, A. 2021Gıda Güvenliği ve Güncel Uygulamalar, Sidas Yayıncılık, İzmir. 3. Bulduk, S. 2010. Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, Ankara. 4. Koçak N. 2010. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, Ankara. 5. Tayar M., Hecer, C. 2013. Hazır Yemek Sistemleri. Dora Basım Yayım Dağıtım Ltd. Şti., Bursa. 6. Kayaardı, S. Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, İzmir.

Dersin İçeriği

Gıda Güvenliği İle İlgili Tanımlar, Gıda Güvenliğinin Önemi, İlgili Kuruluşlar ve Mevzuat, Gıda Kaynaklı Biyolojik, Fiziksel ve Kimyasal Tehlikeler Tehlikeler, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Muhafaza Teknolojileri ve Ürün Güvenliği, Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, Gıdaların satın alınması, hazırlanması, sunumu ve depolanmasında dikkat edilecek noktalar

Dersin Amacı

Gıda güvenliği, gıda kaynaklı riskler ve gıda endüstrisinde hijyen uygulamaları konusunda bilgi vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Güvenliği İle İlgili Tanımlar, Gıda Güvenliğinin Önemi
2 Türkiye ve Dünyada Gıda Güvenliği, İlgili Kuruluşlar ve Mevzuat
3 Gıda Kaynaklı Biyolojik Tehlikeler (Bakteri, Küf, Parazit)
4 Gıda Kaynaklı Fiziksel ve Kimyasal Tehlikeler
5 Gıda Kaynaklı Patojenler ve Hastalıklar
6 Mikroorganizmaların Çoğalmasını Etkileyen Faktörler
7 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Gıda Katkı Maddeleri
8 Gıda İşleme Teknolojileri ve Ürün Güvenliği
9 Ara sınav
10 Gıda Muhafaza Teknolojileri ve Ürün Güvenliği
11 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin gıdaların muhafazasında kullanımı
12 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon
13 Gıda İşletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon
14 Gıdaların satın alınması ve depolanmasında dikkat edilecek noktalar
15 Gıdaların hazırlanması ve sunumunda dikkat edilecek noktalar