Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Münir Anıl *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Editör C. J. Kennedy tarafından hazırlanan, "Managing Frozen Foods" kitabı, ders kitabı olarak kullanılmaktadır.

Dersin İçeriği

Dondurma işlemi ile ilgisi olan ham/çiğ gıda maddeleri, sebze ve meyvelere uygulanan ön işlemler, kırmızı et ve kanatlı etlerinin ön işlemleri, balığın seçilmesi ve ön işlemleri, işlenmiş gıdaların dondurulması, soğuk zincirde gıda güvenliğinin korunması, dondurulmuş gıdaların stabilitesini etkileyen faktörler, dondurucu teknolojisi, dondurulmuş gıda depolanması ve soğuk depolama ekipmanları, perakende görüntü ekipmanları, dondurulmuş gıda ürünleri için ambalaj seçilmesi ve dondurulmuş gıdalarda gelecek trendleri konularında bilgiler verilecektir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, dondurulmuş gıdaların temini, ön hazırlığı, dondurma yöntemleri, dondurucu tipleri ve dondurucu depo kurulumu konularında ayrıntılı bilgiler vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dondurma işlemi ve dondurulmuş gıda nedir?
2 Buz oluşum mekanizması, don yanığı, don çatlağı
3 SOĞUK ZİNCİRDE GÜVENLİĞİN KORUNMASI
4 SEBZELERE UYGULANAN ÖN İŞLEMLER
5 MEYVELERE UYGULANAN ÖN İŞLEMLER
6 Kırmızı Etlere uygulanan Ön işlemler
7 Kanatlı Etlerine uygulanan Ön işlemler
8 Balığın Seçilmesi ve Ön İşlemleri
9 Dondurulmuş Gıdaların Stabilitesini Etkileyen Faktörler
10 İşlenmiş Gıdaların Dondurulması
11 Dondurucu Teknolojisi
12 Dondurulmuş gıda ürünleri için ambalaj seçilmesi
13 DONDURULMUŞ GIDA DEPOLANMASI VE SOĞUK DEPOLAMA EKİPMANLARI
14 PERAKENDE GÖRÜNTÜ EKİPMANLARI
15 Dondurulmuş Gıdalarda Gelecek Trendleri