Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Özgür Çadırcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evaluation of certain veterinary drug residues in food : sixty-sixth report of the joint FAO / WHO Expert Committee on Food Additives. – Geneva : World Health Organization, 2006<br />Erol, İ. 1996. Çevre bilimi ve veteriner hekimliği. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Ankara. <br />Mello, J.P.F.D. 2003. Food Safety: Contaminants and Toxins.<br />

Dersin İçeriği

Kontaminant tanımı ve sınıflandırılması yapılıp, gıda maddelerinde bu kontaminantların yarattığı sağlık riskleri, kontaminantların sınıflandırılması (ağır metaller, pestisitler, radyonüklidler, antimikrobiyel ve anabolizanlar vs.) ile ilgili bilgiler verilir.

Dersin Amacı

Pestisitler, toksikolojisi ve gıdalardaki kalıntıları, poliklorinli bifeniller, sütte dioksin, polisiklik hidrokarbonlar, ağır metaller, nitritler, nitratlar veteriner ilaç kalıntıları, radyonuklitler konularının öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdalardaki kalıntı ve kontaminantların tanımlanması ve sınıflandırılması
2 Hayvansal gıdalarda önemli bazı veteriner ilaç kalıntıları
3 Antibiyotiklerin veteriner hekimlik alanında kullanımı
4 Antibiyotik kalıntılarının halk sağlığı ve gıda teknolojisi açısından yarattığı tehlikeler
5 Anabolik hormonların sınıflandırılması, veteriner hekimlikte kullanım amaçları
6 Anabolik hormon kalıntılarının neden olduğu sağlık riskleri
7 Pestisitlerin sınıflandırılması
8 Gıdalarda pestisit kalıntıları
9 Pestsitler için yasal tolerans limitleri
10 Pestisit kalıntılarının sağlık üzerine zararlı etkileri
11 Sağlık riski oluşturan başlıca ağır metaller
12 Diğer metaller
13 Polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH) gıdalarda varlığı, halk sağlığı yönünden önemi
14 Gıdalarda dioksin ve poliklorlubifenillerin (PCB) varlığı ve karsinojenik etkileri