Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Özgür Çadırcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Science (Potter, N. N., Hotchkiss J. H., 1998) 2.Food Analysis Laboratory Manual (Nielsen, S. Suzanne 2003) 3.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Erol, İ. Ankara, 2007. 4.Besin Hijyeni. Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. İnal, T. 1992. Final Ofset İstanbul. 5.Gıda Kimyası. Saldamlı, İ. 1998. Hacettepe Üniversitesi Yayınları Ankara. 6.Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uygulama Ders Notları.. Akgün, S., Sarımehmetoğlu, B., Çelik, H., Şireli, T., Küplülü, Ö. 1995. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir Ankara. 7.Modern Food Microbiology (Jay, James M., Loessner, Martin J., Golden, David A. 2005) 8.Principles of Food Sanitation (Marriott, Norman G., Gravani, Robert B. 2006) Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Halkman, A. K. Ankara 2005. 9.Practical food microbiology 3rd edition, (D. Roberts, M. Greenwood, 2003)

Dersin İçeriği

Bu derste Gıda Enfeksiyonları ve Zehirlenmeler adı altında gıda hijyeninin tanımı, gıda üretimi ve aşamaları, gıda hijyeni temel prensipleri ve uygulamaları, gıda muhafazası, gıdalarda kalıntı ve kontaminantlar hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Gıda mikrobiyolojisi, gıda infeksiyon ve zehirlenmeleri, gıda muhafaza ilkeleri ile su ve hayvansal orijinli gıda maddelerinin hijyeni, hayvansal orijinli gıdaların bileşimi ve mikrobiyolojik orijinli bozuklukları hakkında bilgi kazandırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Enfeksiyonları ve Zehirlenmelerin temel prensipleri
2 Gıdaların Mikrobiyel Ekolojisi
3 Hayvansal Gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
4 Gıda Kaynaklı İnfeksiyonların Patogenezi ve İmmun Reaksiyonlar
5 Bakteriyel Gıda İnfeksiyon ve İntoksikasyonları
6 Viral Gıda İnfeksiyonları
7 Paraziter Gıda İnfeksiyonları
8 Fungal Hastalıklar
9 Toksik Deniz Hayvanları
10 Çevresel Potansiyel Toksinler
11 Gıda Muhafaza Yöntemleri
12 Gıdaların Temel Bileşenleri
13 Su Hijyeni
14 Personel Hijyeni
15 Sanitasyon ve hijyen
16 Sınav