Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Gücükoğlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.ANAR,Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Dora Yayınevi, Bursa, 2010.<br />2..HUI,Y.H.,NIP,W.K.,ROGERS,R.W.,OWEN, A.Y.Meat Science and Applications, Marcel Dekker Inc, Newyork, 2001.<br />3.GÖKALP, H.Y., KAYA,M., ZORBA,Ö. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, A.Ü.Yayın No: 786, A.Ü.Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum, 1999.<br />4.ÖZTAN, A. Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Yayın No:1, Ankara, 2003.

Dersin İçeriği

Ayrıca laboratuvar analizleri için örnek alınması, et ve et ürünleri ile ilgili yasal hükümlerin öğretilmesi ve analiz sonuçlarının ilgili yasal hükümler doğrultusunda yorumlanmasını sağlamak.

Dersin Amacı

Etinin yapısı ve bileşimi, muhafazası, etlerin kalitelerine göre değerlendirilmesi, etlerin sınıflandırılması, sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma gibi et ürünleri teknolojisi hakkında bilgilendirmek ve et mikrobiyolojisi ve et işletmelerinde temizlik ve sanitasyonunun öğretilmesi amaçlanmıştır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dünya ve Türkiye Et Sanayisi
2 Etin tanımı, çeşitleri. Kasın yapısı Hareket mekanizması
3 Karkas ve etin bileşimi Karkasın sınıflandırılması
4 Ette Postmortem değişiklikler
5 Karkasın Sınıflandırılması(grading)
6 Karkasın Parçalanması, Kasaplık Hayvanların Gövde Et Preparatları
7 Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri(Soğutma, Dondurma, Pastörizasyon, Sterilizasyon, Kurutma,Dumanlama, Işınlama
8 Et teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri
9 Salam teknolojisi
10 Sosis teknolojisi
11 Emülsiyon teknolojisi
12 Salam sosis Teknolojisinde Kanatlı ve Balık Eti Kullanımı
13 Kimyasal ve mikrobiyolojik analizleKimyasal ve mikrobiyolojik analizlerDuyusal analizler
14 Fiziksel ve kimyasal analizler
15 Sanitasyon ve hijyen
16 sınav