Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Habip Muruz Prof. Dr. İsmail Kaya *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, Saçaklı, P. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif, Ankara, 2011. Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW. Feeds and nutrition. Second edition, California, USA, 1990. McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, Morgan CA. Animal nutrition. Sixth edition, Pearson Prentice Hall, 2001.

Dersin İçeriği

Besin maddelerinin tanımı, sınıflandırılması, su, karbonhidratlar, protein ve yağlar, vitamin ve minerallerin sindirim ve metabolizmaları organizmanın ihtiyaç düzeyi, eksiklik ve fazlalığında ortaya çıkacak belirtiler.

Dersin Amacı

Besin maddelerinin içerik, fonksiyon ve metabolizmalarını, hayvanlardaki ihtiyaç düzeylerini, eksiklik veya fazlalığında ortaya çıkacak belirtilerin öğretmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Karbonhidratların sınıflandırılması: Şekerler, şeker olmayanlar.
2 Karbonhidratların sindirimi: Tek midelilerde karbonhidrat sindirimi ve emilimi, Ruminantlarda karbonhidrat sindirimi ve emilimi
3 Karbonhidratların Metabolizması: Glikoz katabolizması, ruminantlarda propiyonik asit katabolizması
4 Karbonhidratların Metabolizması (devam): karbonhidratların yağlara ve amino asitlere dönüşümü, karbonhidrat sentezi, glikoneogenezis
5 Karbonhidratların Metabolizması (devam): Karbonhidratların yağ ve amino asitlere dönüşümü, karbonhidrat sentezi, laktoz sentezi, glikoneogenezis
6 Yağların yapıları, fonksiyonları ve sınıflandırılması: yağ asitleri, gliseritler, trigliserit, gliserin kapsayanlar, gliserin kapsamayanlar
7 Süt ineklerinde lipit metabolizması: Korunmuş yağların kullanılması, hormonların, l-karnitinin yağ metabolizması üzerine etkileri, lipit peroksidasyon ve yem yağlarında meydana gelen oksidasyonlar
8 Proteinlerin sınıflandırılması: basit, bileşik ve protein yapısında olmayan azotlu bileşikler, Amino asitler ve sınıflandırılması
9 Protein sindirimi: Tek midelilerde protein sindirimi ve emilimi, ruminantlarda protein sindirimi ve emilimi
10 Ruminantlarda protein değerlendirme yöntemleri: Gerçek protein, Metabolize olabilir protein
11 Enerjinin tanımı: Brüt enerji, sindirilebilir enerji, metabolik enerji, net enerji
12 Yemlerde enerji tayini için kullanılan metotlar: Direk yöntemler, indirek yöntemler
13 Yem değerinin ölçümlerinde diğer metotlar: Nişasta değeri, toplam sindirilebilir besin maddeleri
14 Enerji metabolizması: Bazal metabolizma, yaşama payı ihtiyacı, hayvanlarda enerji ihtiyaçlarının belirlenmesi, kanatlılarda enerji değerlendirme sistemleri