Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Zehra Selçuk Prof. Dr. İsmail Kaya Doç. Dr. Habip Muruz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Mc Donald, P., Edwards, R. A., Greenhalgh, J. F. D., Morgan C. A., Sinclair, L. A., Wilkinson, R. G. 2011. Animal Nutrition. 7 th edition. Pearson, England. www. pearsoned.co.uk. ISBN: 978-1-4082-0423-8. Kellems, R. O., Church, D. C. 2016. Livestock Feeds and Feeding. Çiftlik Hayvanlarının Yemleri ve Beslenmesi. Çeviri Editörleri: Alp, M., Kocabağlı, N. 6. Basımdan çeviri. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Mithatpaşa Cad. No: 74/4 Kızılay-Ankara. Tel: 0312 418 20 10. Sipariş: siparis@nobelyayin.com. ISBN: 978-605-320-450-3. Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., Şehu, A., Saçaklı, P. 2016. Yemler, Yem hijyeni ve Teknolojisi, 6. baskı, Kardelen Ofset Matbaacılık Tanıtım Hizmetleri San. Ltd. Şti., İncesu Cad. 96'lar Apartmanı 6/Y Kolej-ANKARA. Tel: 0312 432 13 78. ISBN: 975-97808-3-8.

Dersin İçeriği

Hayvan beslemede kullanılan konsantre yemlerin sınıflandırılması, besin madde bileşenleri ve rasyonlarda kullanımları anlatılacaktır.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, hayvan beslemede kullanılan konsantre yemler alanında bilimsel ve teorik bilgileri aktarmak ve bu konularda bilgilerle donatılmış uzmanlar yetiştirmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Konsantre yemlerin tanımı, sınıflandırılması, buğdaygil ve baklagil tane yemlerinin genel özelliklerinin karşılaştırılması, antinutrisyonel faktörler Konsantre yemlerin tanımı, sınıflandırılması, buğdaygil ve baklagil tane yemlerinin genel özelliklerinin karşılaştırılması, antinutrisyonel faktörler
2 Buğdaygil tane yemleri; arpa, buğday, mısır, çavdar, yulaf, sorgum, tritikale, darı Buğdaygil tane yemleri; arpa, buğday, mısır, çavdar, yulaf, sorgum, tritikale, darı
3 Baklagil konsantre yemleri; bakla, yemlik bezelye, lüpenler, fiğ, burçak, soya fasulyesi, mercimek, adi mürdümük Baklagil konsantre yemleri; bakla, yemlik bezelye, lüpenler, fiğ, burçak, soya fasulyesi, mercimek, adi mürdümük
4 Değirmencilik endüstrisi yan ürünleri; buğday unu endüstrisi yan ürünleri (kepek, razmol, bonkalit, ruşeym), mısır unu endüstrisi yan ürünleri ( kepek, mısır embriyosu), pirinç kepeği, Değirmencilik endüstrisi yan ürünleri; buğday unu endüstrisi yan ürünleri (kepek, razmol, bonkalit, ruşeym), mısır unu endüstrisi yan ürünleri ( kepek, mısır embriyosu), pirinç kepeği,
5 Nişasta endüstrisi yan ürünleri; mısır nişasta endüstrisi yan ürünleri (mısır ıslatma suyu, mısır embriyosu küspesi, mısır gluteni, mısır melası), patates nişastası endüstrisi yan ürünleri (patates posası, patates protein konsantresi) Nişasta endüstrisi yan ürünleri; mısır nişasta endüstrisi yan ürünleri (mısır ıslatma suyu, mısır embriyosu küspesi, mısır gluteni, mısır melası), patates nişastası endüstrisi yan ürünleri (patates posası, patates protein konsantresi)
6 Şeker endüstrisi yan ürünleri; yaş şeker pancarı posası, kuru şeker pancarı posası, melaslı kuru pancar posası, melas, s
7 Fermentasyon endüstrisi yan ürünleri; bira endüstrisi yan ürünleri ( malt çili, malt posası, bira mayası), alkol damıtma endüstrisi yan ürünleri (damıtma posası, damıtma çözünürleri, kurutulmuş damıtma çözünürlü posa), şarap endüstrisi yan ürünleri (üzüm cibresi, şarap mayası ve diğer meyve posaları) Fermentation industry by-products, Fermentasyon endüstrisi yan ürünleri; bira endüstrisi yan ürünleri ( malt çili, malt posası, bira mayası), alkol damıtma endüstrisi yan ürünleri (damıtma posası, damıtma çözünürleri, kurutulmuş damıtma çözünürlü posa), şarap endüstrisi yan ürünleri (üzüm cibresi, şarap mayası ve diğer meyve posaları) Fermentation industry by-products,
8 Ekmek mayası endüstrisi yan ürünleri (ekmek mayası, melas şilempesi), meyve suyu endüstrisi yan ürünleri (elma posası, turunçgil posaları ve diğer meyve posaları) Ekmek mayası endüstrisi yan ürünleri (ekmek mayası, melas şilempesi), meyve suyu endüstrisi yan ürünleri (elma posası, turunçgil posaları ve diğer meyve posaları)
9 Yağ endüstrisi yan ürünlerinin tanımı, küspe elde ediliş yöntemleri (hidrolik pres, devamlı pres, solvent ekstraksiyon), küspelerin besleyici değerini etkileyen faktörler Yağ endüstrisi yan ürünlerinin tanımı, küspe elde ediliş yöntemleri (hidrolik pres, devamlı pres, solvent ekstraksiyon), küspelerin besleyici değerini etkileyen faktörler
10 Soya fasülyesi küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, Soya fasülyesi küspesi,
11 Pamuk tohumu küspesi, kolza küspesi, kanalo küspesi Cotton seed meal, colza meal, canola meal Pamuk tohumu küspesi, kolza küspesi, kanalo küspesi
12 Yer fıstığı küspesi, keten tohumu küspesi, fındık küspesi, susam küspesi, haşhaş küspesi, zeytin küspesi, Yer fıstığı küspesi, keten tohumu küspesi, fındık küspesi, susam küspesi, haşhaş küspesi, zeytin küspesi,
13 Biyoyakıt endüstrisi yan ürünleri Biyoyakıt endüstrisi yan ürünleri
14 Yemlik yağlar, önemi, sınıflandırılması, yemlik yağların değerliliğini etkileyen faktörler, yağlarda kalite kriterleri, yağların depolanması ve taşınmasında dikkat edilmesi gereken hususlar, Yemlik yağlar, önemi, sınıflandırılması, yemlik yağların değerliliğini etkileyen faktörler, yağlarda kalite kriterleri, yağların depolanması ve taşınmasında dikkat edilmesi gereken hususlar,
15 Hayvansal yemler (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık ve balık ürünleri, kanatlı ve kanatlı ürünleri), Hayvansal yemler (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık ve balık ürünleri, kanatlı ve kanatlı ürünleri), ,
16 Mineral yemler ve organik mineraller Mineral yemler ve organik mineraller