Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Tülin Akman Prof. Dr. Tülin Akman *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

The Ethics of Research Involving Human Subjects, Editor: Vanderpool HY, 1996, University publishing Group, Inc. USA.

Dersin İçeriği

Araştırma planının oluşturulması, Araştırmalarda karşılaşılabilecek hata türleri, Örneklem alma teknikleri ve ideal örneklem büyüklüğünün belirlenmesi, Farklı araştırma metodolojileri, Raporlama teknikleri ve yöntemleri. Araştırma etiği konsepti, bu konseptin alt ve üst kategorileri, Günümüzde sıkça gündeme gelen araştırma etiği meseleleri, Klinik çalışmalar ve girişimsel olmayan klinik deneyler.

Dersin Amacı

Lisansüstü öğrencilere araştırma süreçleri, araştırmanın çeşitli evreleri ve araştırma etiğine dair temel bilgiler sunmak, bu konuda bilinçlendirme ve duyarlılık oluşturmak, aynı zamanda yayın etiğine uygun bir şekilde araştırma yapmalarını teşvik etmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sağlık araştırmalarına başlangıç ve ana terimler, Popülasyon, örnekleme, değişkenler (bağımlı, bağımsız vs.), Veri çeşitleri, Veri toplama teknikleri.
2 Sağlık araştırmalarındaki çeşitli yaklaşımlar - Gözlem ve deney temelli çalışmalar (klinik araştırmalar) - Deney tasarımları (paralel, çapraz, faktöriyel dizaynlar) - Sistematik derlemeler ve meta-analizler.
3 Araştırma sürecinin planlanması ve evreleri, Araştırma konusunun seçimi, hipotez oluşturma, literatür incelemesi, uygun istatistiksel tekniklerin seçimi, bulguların analizi ve rapor hazırlanması.
4 Örneklem alma teknikleri ve ideal örneklem boyutunun saptanması.
5 Araştırmalardaki hata türleri ve bunların önlenmesi - Yanlılık ve bu yanlılıkların sebepleri, yanlılıkların azaltılması yöntemleri (rastgele seçim, körleme, kontrol grubu kullanımı, vb.) - Ölçüm hataları ve bunların türleri (rasgele, sistematik, orantısız hatalar)
6 Bilimsel araştırma planı/projesi oluşturulması - Bilimsel çalışmaların raporlama süreçleri ve yaygın olarak kullanılan kontrol listeleri.
7
8 Araştırma kavramı, biyomedikal araştırma, amaçlarına ve yöntemlerine göre araştırmalar, Araştırma etiğinin tarihsel ve etik temelleri, Araştırma etiği kavramı, araştırmada bilimsel ve etik metodoloji bilgisi ve araştırma etiğinin temel prensipleri.
9 Araştırmada etik sorunlar; Laboratuvar çalışmaları, hayvan deneyleri, saha araştırmaları/epidemiyolojik çalışmalar, klinik araştırmalarda (müdahaleci ve müdahaleci olmayan) temel etik sorunlar.
10 Aydınlatılmış onam, araştırmacı-gönüllü (sağlıklı veya hasta) ilişkisi, gönüllü seçimi ve hakları
11 İnsan Biyolojik Materyalinin araştırma amaçlı kullanımı, Araştırma Biyobankacılığı ve Etik Kişisel verilerin korunması ve Mahremiyet
12 Araştırmanın ilgili taraflarının görev, hak ve sorumlulukları (Araştırmacı, Gönüllü, Sponsor, Araştırma Etik Kurulu, Sözleşmeli Araştırma Kuruluşu...), Araştırmacı-endüstri ilişkisinden kaynaklanan etik sorunlar, Araştırma Etik Kurullarının görev ve sorumlulukları.
13 Bilimsel yanıltmalar, Yayın etiği ihlalleri, Yazarlık hakkı sorunları, Taraflı yayın (çıkar çatışması), Editöryal etik
14 Ülkemizde araştırma ve yayın etiği mevzuatının yasal dayanakları ve etik kodların incelenmesi.