Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bourse, M. (2017). Kültürel Çalışmaları Anlamak, (Çev. H. Yücel), İstanbul: İletişim Yayınları. Cevizci, A. (2018). Felsefe Tarihi. İstanbul: Say Yayınları. Çam, Ş. (2008). Medya Çalışmalarında İdeoloji: Epistemolojik ve Metodolojik Sorunlar. Ankara: De Ki Yayınları. Çelenk, S. (2008). İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar. Ankara: De Ki Yayınları. Doğu Batı Dergisi (2011). Karl Marx. Yıl: 14 Sayı 55. Dursun, Ç. (Der). (2004). Haber, Hakikat ve İktidar İlişkisi, Ankara: Elips Yayınları. Dursun, Ç. (2001). TV Haberlerinden İdeoloji, Ankara: İmge Kitabevi. Dursun, Ç. (2013). İletişim Kuram Kritik. Ankara: İmge Kitabevi. Eagleton, T. (2011). İdeoloji, (Çev. Özcan, M.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Erdem, B. N. (2020). “Aydınlanma’dan Althusser’e İdeolojinin Tarihsel Serüveni ve Haber-İdeoloji İlişkisi Üzerine Kuramsal Bir Çerçeve Çizme Çabası”, İletişim Bilimi Araştırmaları-1 (Ed. E. Karataş). Hiperyayın: İstanbul, s. 217-262. Gurevitch, M., Bennett, T., Curran, J., and Woollacott, J. (Eds). Culture, Society and the Media. Taylor&Francis e-Library. Herman, E.S. ve Chomsky, N. (2006), Kitle Medyasının Ekonomi Politiği: Rızanın İmalatı. E. Abadoğlu (Çev.), İstanbul: Aram Yayıncılık. İnal, A. (1996). Haberi Okumak. İstanbul: Temuçin Yayınları. İnce, H. O. (Ed). (2010). Günümüzde Yeni Siyasal Yaklaşımlar: Eleştiriler-Farklılıklar-Çözüm Arayışları, Ankara: Doğu Batı Yayınları. İrvan, S. (Der). (2002). Medya Kültür Siyaset, Ankara: Alp Yayınevi. Kazancı, M. (2002). Althusser, İdeoloji ve İletişimin Dayanılmaz Ağırlığı. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 57(1): .55-87. Kazancı, M. (2003). Althusser ile İdeoloji Üzerine Yapılamamış Bir Söyleşi. İletişim: Araştırmaları Dergisi, 1(2): 37-54. Keane, J. (1992). Medya ve Demokrasi, (Çev. Şahin, H. ). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Küçük, M. (Der. ve Çev). (1999). Medya İktidar İdeoloji, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları. McNair, B. (1998). The Sociology of Journalism, New York: Arnold. Örs, H. B. (Ed.) (2014). 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Modern Siyasal İdeolojiler. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Özer, Ö. (2011). Haber Söylem İdeoloji Eleştirel Haber Çözümlemeleri, Ankara: Literatürk Academia. Parlak, İ. (Ed.) (2009). Medyada Gerçekliğin İnşası: Türk Medya Söylemine Eleştirel Bir Bakış, Konya: Çizgi Kitabevi. Sancar, S. (2008). İdeolojinin Serüveni: Yanlış Bilinç ve Hegemonyadan Söyleme, Ankara: İmge Kitabevi. Şahan, C. (Der). (2014). İdeoloji Üzerine: Eleştirel İdeoloji Analizleri, İstanbul: Pales Yayınları. Tuchman, G. (1972). Objectivity as Strategic Ritual: An Examination of Newsmen’s Notions of Objectivity. American Journal of Sociology, 77(4): 660–679. Wayne, M. (2006). Marksizm ve Medya Araştırmaları: Anahtar Kelimeler, Çağdaş Eğilimler. (Çev. Cezar, B.), İstanbul: Yordam Yayınları.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında, ideoloji, yanlış bilinç, hegemonya, dil, söylem, özne gibi kavramlar incelenmektedir. Ayrıca medyada gerçekliğin inşası, alandaki kuramsal tartışmalar ve haber analizleri üzerinden değerlendirilmektedir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilerin, medya ürünlerinin ideolojik işleyişini ve toplumsal gerçekliğin inşasında medyanın üstendiği rolü, eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 İdeoloji kavramının art alanı: Fransız Aydınlanması'na genel bir bakış
2 İdeoloji kavramının art alanı: Antoine Destutt de Tracy ve Napoléon'un ideoloji tanımları
3 Medya, ideoloji ve gerçeklik İlişkisi: Aydınlanma geleneğinden temellenen liberal-çoğulcu yaklaşım
4 Alman idealizmi ve Marx'ın ideoloji eleştirisi
5 Marx'ın ideoloji eleştirisi: Yanlış bilinç ve egemen ideoloji kavramları
6 Haber çözümlemeleri
7 Marksist gelenekte ideoloji tartışmaları: Gramsci ve hegemonya kuramı
8 Haber çözümlemeleri
9 Althusser: İdeolojinin yapısal çözümlemesi ve ideoloji-özne ilişkisi
10 Haber çözümlemeleri
11 Eleştirel medya çalışmalarında ideoloji ve gerçeklik ilişkisine dair tartışmalar: Ekonomi Politik Yaklaşım
12 İdeoloji ve anlam üzerindeki mücadele: Medyada anlam üretimi ve gerçekliğin temsili
13 Haber çözümlemeleri
14 Haber çözümlemeleri