Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Elif Mercan Uzun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aydın, İ. (2006). Eğitim ve öğretimde etik. Ankara: Pegem A yayıncılık. Aydın, İ. (2012). Yönetsel, mesleki ve örgütsel etik. Ankara: Pegem Akademi. Aydın, İ. (2017). Akademik etik. Ankara: PegemA Yayıncılık. Balcı, A. (2004). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. (4. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık. Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. V. ve Demirel, F. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem A. Can, A. (2013). SPSS ile bilimsel araştırma süresince nicel veri analizi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. Ceritlioğlu S. F.(2009). Fikir ve sanat eserleri hukukunda intihal ve esinlenme. Ankara: Seçkin Yayıncılık. Cevizci, A. (2008). Etiğe giriş. İstanbul: Paradigma Yayınları. Creswell, J. W. ve Plano Clark, V. L. (2014). Karma yöntem araştırmaları: Tasarımı ve yürütülmesi. (Dede, Y. ve Demir, S. B. Çev. Ed.). Ankara: Anı Yayıncılık. Erkuş, A. (2011). Davranış bilimleri için bilimsel araştırma süreci. Ankara: Seçkin Yayıncılık. Gürbüz, S., ve Şahin, F. (2014). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık. Kalaycı, Ş. (2014). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil. Karasar, N. (2011). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Nobel Yayıncılık. Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma. Desen ve uygulama için bir rehber. (Çev. Ed. Turan, S.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri.(Çev. Ed. Bütün, M. ve Demir, S. B.). Ankara: Pegem Akademi. Pınar İ. (2002). Akademisyenlerin etik değerleri üzerine bir araştırma. Yönetim, 13(43), 5-19. Pieper, A. (2012). Etiğe giriş. (Çev. Ataman, V. ve Sezer, G.). İstanbul:Ayrıntı Yayınları Saban, A. (2007). Lisansüstü öğrencilerin nitel araştırma metodolojisine ilişkin algıları. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17, 469-485. Seçer, İ. (2013). SPSS ve Lisrel ile pratik veri analizi: Analiz ve raporlaştırma. Ankara: Anı Yayıncılık. Sönmez, V. ve Alacapınar, G. F. (2011). Örneklendirilmiş bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık. Tabancalı, E. (2004). Bilim ve yayın etiği. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(8), 2 25-237. Türkiye Bilimler Akademisi. (2002). Bilimsel araştırmada etik ve sorunları. Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları. Ünal, M., Toprak, M. ve Başpınar, V.(2012). Bilim etiğine aykırı davranışlar ve yaptırımlar: Sosyal ve beşeri bilimler için bir çerçeve önerisi. Amme İdaresi Dergisi, 45(3), 1-27. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (8. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık YÖK. (2017). Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi. http://www.yok.gov.tr/ web/guest/icerik/-/journal_content/56_INSTANCE_rEHF8BIsfYRx/10279/18187. Erişim Tarihi: 28.03.2017.

Dersin İçeriği

Bu ders, bilimsel araştırma teknikleri ile ilgili temel bilgiler ile, araştırmaya uygun giriş yazma, yöntem ve veri toplama araçlarını belirleme, alanyazın tarama ve edlde edilen bulguları yorumlama ve bu süreç boyunca uyulması gereken yayın etiği ilkelerini kapsamaktadır.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerine araştırma süreci ve yayın etiği ile ilgili bilgi vermektir. Ayrıca yüksek lisans öğrencilerinin konu ile ilgili farkındalıklarını ve duyarlılıklarını geliştirmek ve bilimsel araştırma tekniklerine ve yayın etiğine uygun çalışmalar yürütmelerini sağlamak dersin diğer amaçlarındandır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bilimsel araştırma teknikleri ile ilgili temel kavramlar bilgisi
2 Bilimsel araştırma teknikleri ile ilgili temel kavramlar bilgisi
3 Araştırma konusuna uygun problem, amaç, önem, varsayım, sınırlılık ve tanımları yazabilme
4 Araştırma modelleri
5 Yöntem bölümünü yazma
6 Yöntem bölümünü yazma
7 Nitel araştırma yöntemleri
8 Nitel araştırma yöntemleri
9 Veri toplama yöntemleri
10 Veri toplama araçları, geçerlik ve güvenirlik
11 Tez şablonu / makale şablonu uygulaması
12 Yayın etiği kavramı ve bilimsel yayın etiği ilkeleri
13 Araştırma ve yayın etiği ile ilgili yasal mevzuatın değerlendirilmesi, araştırmalarda etik kurullar
14 Bilimsel araştırmalarda etik dışı davranışlar, nedenleri ve önlenmesi