Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Sevim Alışır *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders öğrenciyle karşılıklı soru cevap şeklinde işlenmektedir. Her konuyla ilgili teorik denklemlerin türetilmesi yapılmakta ve denklemdeki terimler hakkında bilgi verilmektedir. İlgili denklemlerle ilgili problemler çözülmekte ve sonuçlar yorumlanmaktadır. Özellikle sözel anlatım esnasında grafiklerin gösterimi, mikro yapı veya yüzey görüntülerini somutlaştırmak için her hafta içilen hazırlanan slaytlardan yararlanılmaktadır. Ders dönem boyunca aşağıdaki konu içerikleriyle verilmektedir; 1. Hafta: Gerilme ve birim şekil değiştirmenin tanımları, Poission oranı, Elastik ve plastik şekil değişimi 2. Hafta: Elastik ve plastik deformasyonda gerilme-birim şekil değiştirme ilişkileri (Hook Kanunu ve Holloman denklemi), mukavemet hipotezleri (Tresca ve Von Mises Hipotezi) 3. Hafta: Malzemelerin yapısını oluşturan etkileşimler (kimyasal bağlar ve moleküller arası etkileşimler) 4. Hafta: Katılarda atomik düzenlenme, Kristal ve amorf yapılar, kristal örgü hataları 5. Hafta: Kristal yapılı malzemelerin teorik mukavemetleri, dislokasyonların ve dislokasyon genişliğinin mukavemet üzerine etkisi (Peierls), plastik deformasyon mekanizmaları 6. Hafta: Mukavemet artırma yöntemleri (Alaşımlandırma, deformasyon sertleşmesi, Çökelme sertleştirmesi), çok taneli yapılarda tane büyüklüğünün akma mukavemetine etkisi (Hall-Petch) 7. Hafta: Sürekli ve süreksiz akma gösteren malzemelerin gerilme-birim şekil değiştirme eğrileri, lüders bantları, statik ve dinamik gerinim yaşlanması, Plastik kararsızlık (considere kriteri), deformasyon sertleşmesi üssü değerinin belirlenmesi ve önemi 8. Hafta: Gerilme -birim şekil değiştirme eğrisine etki eden unsurlar, deformasyon hızının etkisi, Malzemelerin sertliğinin belirlenmesi 9. Hafta: Kırılma tipleri, çatlaksız ve çatlaklı malzemede maksimum kırılma mukavemeti, gerilme yoğunlaşması, sıcaklığın kırılmaya etkisi, darbe deneyi, Kırılma tokluğu (Irwin ve Griffith Teorisi) 10. Hafta: Yorulma tanımı, wöhler diyagramları, yorulma dayanım sınırı, yorulma türleri ve yorulma ömrüne etki eden faktörler 11. Hafta: Sürünme testi, sürünme eğrileri, sürünmeye gerilmenin ve sıcaklığın etkisi 12. Hafta: Sürünme tipleri, sürünme ömrüne sıcaklığın etkisi, sürünmeye dirençli malzemelerin dizaynı 13. Hafta: Excel de deneysel verileri kullanarak grafik çizme ile ilgili uygulama

Dersin İçeriği

Ders Kitabı: Malzemelerin Yapısı ve Mekanik Davranışları, Prof. Dr. Hüseyin Çimenoğlu ve Prof. Dr. Sabri Kayalı İTÜ KimyaMetalurji Fakültesi, Ofset Atölyesi, İstanbul 1986 Ders notlarının paylaşımı https://avys.omu.edu.tr/lessons/1/6/5025-932001/308871-71235 linki üzerinden yapılmaktadır.

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında öğrencilere malzemelerin iç yapısı ve bir kuvvet altında şekil değişimi davranışları arasındaki ilişkiyi yorumlayabilecek gerekli bilgiyi kazandırmak hedeflenmektedir. Öğrencilere literatürdeki verilerden yararlanarak malzemelerin yorulma, kırılma davranışlarını belirleyebilme ve bunları tasarımlarda kullanabilme becerisini kazandırmak, Malzemelerin yüksek sıcaklıklardaki davranışlarını öğrenciye tanıtmak ve tasarım becerisini geliştirmek diğer amaçları arasında yer almaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gerilme ve birim şekil değiştirmenin tanımları, Poission oranı, Elastik ve plastik şekil değişimi
2 Elastik ve plastik deformasyonda gerilme-birim şekil değiştirme ilişkileri (Hook Kanunu ve Holloman denklemi), mukavemet hipotezleri (Tresca ve Von Mises Hipotezi)
3 Malzemelerin yapısını oluşturan etkileşimler (kimyasal bağlar ve moleküller arası etkileşimler)
4 Katılarda atomik düzenlenme, Kristal ve amorf yapılar, kristal örgü hataları
5 Kristal yapılı malzemelerin teorik mukavemetleri, dislokasyonların ve dislokasyon genişliğinin mukavemet üzerine etkisi (Peierls), plastik deformasyon mekanizmaları
6 Mukavemet artırma yöntemleri (Alaşımlandırma, deformasyon sertleşmesi, Çökelme sertleştirmesi), çok taneli yapılarda tane büyüklüğünün akma mukavemetine etkisi (Hall-Petch)
7 Sürekli ve süreksiz akma gösteren malzemelerin gerilme-birim şekil değiştirme eğrileri, lüders bantları, statik ve dinamik gerinim yaşlanması, Plastik kararsızlık (considere kriteri), deformasyon sertleşmesi üssü değerinin belirlenmesi ve önemi
8 Gerilme -birim şekil değiştirme eğrisine etki eden unsurlar, deformasyon hızının etkisi, Malzemelerin sertliği
9 ARASINAV
10 Kırılma tipleri, çatlaksız ve çatlaklı malzemede maksimum kırılma mukavemeti, gerilme yoğunlaşması, sıcaklığın kırılmaya etkisi, darbe deneyi, Kırılma tokluğu (Irwin ve Griffith Teorisi)
11 Yorulma tanımı, wöhler diyagramları, yorulma dayanım sınırı, yorulma türleri ve yorulma ömrüne etki eden faktörler
12 Yorulma tanımı, wöhler diyagramları, yorulma dayanım sınırı, yorulma türleri ve yorulma ömrüne etki eden faktörler
13 Sürünme tipleri, sürünme ömrüne sıcaklığın etkisi, sürünmeye dirençli malzemelerin dizaynı
14 Malzemelerin aşınma özelliklerinin incelenmesi