Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi İzzet İslamoğlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

McGraw, H. ve Lumpkin, A. (2005). Foundations of Physical Education and Sport, US<br />Graham G. , Hale S., Ann S. ve Parker M. (2007). Children Moving: A Reflective Approach to Teaching Physical Education. Mayfield Publishing, US.<br />Özel Gruplar İçin Rekreasyon Özer, D. “Engelliler İçin Beden Eğitimi ve Spor”. Nobel Yayın Dağıtım , Ankara, Mayıs, 2001 Özel Olimpiyat Oyunları Türkiye Organizasyonu, “Özel Olimpiyat Oyunları Resmi Spor Kuralları”

Dersin İçeriği

Öğrencilere serbest zaman ve Rekreasyonun tanımı, özellikleri, sınıflandırılması, engellilerde rekreasyon uygulamaları ve organizasyonlarının yapılması, Dünyada ve Türkiye’de engelliler konusundaki rekreasyon bilincinin oluşturulması, engelli bireylerin hayatında rerkreasyon ihtiyacının belirlenmesinin önemini kapsar.

Dersin Amacı

Öğrencilere, zaman ve serbest zamanı değerlendirme engellilerde beden eğitimi ve sporun anlam ve öneminin kazandırılması, engelli bireylerle normal bireylerin bir arada yaşamasının kazandırılması ayrıca engelliliğin nedenleri ve önlenmesi hakkında bilgi vermek, engellilerin yaptığı sporların özellikleri kuralları engel guruplarına yönelik yapılan rekreatif aktivite uygulamaları ve örnekleri hakkında bilgi vermek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tanışma. Dersle ilgili genel ve özel açıklamalar. Dersin hedef/hedefleri, amaçları ve öğrenci kazanımları. Temel Terimler ve Tanımlar hakkında bilgiler anlatılır.
2 Engelliliğin nedenleri, önlenmesi ve sınıflandırılması. Özel eğitim ilkeleri. Özel eğitimde kaynaştırma (entegrasyon) konusuyla ilgili bilgilerin aktarılması.
3 Zihinsel Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, zihinsel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, zihinsel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktaların anlatılması.
4 Görme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, görme engelli çocukların gelişimsel özellikleri, görme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar.
5 İşitme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, işitme engelli çocukların gelişimsel özellikleri işitme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar.
6 Fiziksel (Ortopedik) Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, fiziksel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, fiziksel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar.
7 Yaygın Gelişimsel Bozukluğu olan çocuklar ve Duygusal ve Davranış Bozukluğu olan çocuklar ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, gelişimsel özellikleri, fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar.
8 Beden eğitimi dersinde engelli çocukların değerlendirilmesi, engelli bireyler için geliştirilmiş motor yeterlilik testleri.
9 Ara Sınav
10 Dünya ve Türkiye’de spor örgütleri
11 Engelli bireylerin yaptığı spor branşları ve oyun kuralları.
12 Öğrenci Sunumları
13 Öğrenci Sunumları
14 Öğrenci Sunumları
15 Öğrenci Sunumları