Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Musa Sarıca *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tavukçuluk Bilimi (2024, M.Sarıca; M.Türkoğlu) Egg Science and Technology (1995; Stadelman, W., Cotterill, O.,) Yumurta (2015; Ö. Altan)

Dersin İçeriği

Yumurtanın oluşumu, yumurtanın bileşimi, mikrobiyolojik ve fiziksel özellikleri, kalite belirleme yöntemleri, yumurtanın üretim süreci ve kaliteye etkileri, tüketime kadar korunması ve yumurtanın işlenmesi.

Dersin Amacı

Bu derste genelde yumurta, özelde ise tavuk yumurtasının oluşumundan tüketimine kadarki tüm safhaları ile yumurta teknolojisi ele alınacaktır

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yumurtanın oluşum süreci, fizyolojisi
2 Yumurtanın yumurtlanması esnasında ortaya çıkan işlemler
3 Yumurta yumurtlandıktan sonra yapısal değişimi ve depolanması
4 Yumurta taşıma ve pazara arz esasları
5 Yumurtanın mikrobiyolojik özellikleri
6 Yumurtanın kimyasal bileşimi ve etkili faktörler
7 Yumurta ve kolesterol
8 Yumurta pazarlama kanalları
9 Ara sınav
10 Yumurta ürünleri
11 Sıvı yumurta üretim süreci ve ortaya çıkan ürünler
12 Toz yumurta ve üretimi ve ortaya çıkan ürünler
13 Yumurta ambalajlama ve koruma
14 Değişik üretim sistemleri ve yumurta kalitesi
15 Makale değerlendirme ve sunumlar