Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ünal Kılıç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aksoy, A., Macit, M., Karaoğlu, M. 2000. Hayvan Besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Yayınları Ders Notu Yayın no: 220. Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi. Erzurum. Özen N., 1995. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması. Ders Notu No: 6. Geneişetilmiş 2. Baskı. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi. Antalya.

Dersin İçeriği

Hayvan beslemede mineral ve vitaminlerin fonksiyonları, yetersizlik ve aşırı dozlarının hayvan beslemede oluşturduğu sorunlar ile hayvanların ihtiyaçlarının karşılanması konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersin Amacı

Bu ders lisansüstü öğrencilere mineral ve vitaminlerin önemi, metabolizması ve birbirleri arasındaki ilişkiler hakkında bilgilendirmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hayvan beslemede vitamin ve minerallerin önemi
2 Hayvan beslemede vitamin ve minerallerin fonksiyonları
3 Vitamin ve Minerallerin yetersizlik ve aşırı dozlarının oluşturduğu sorunlar
4 Vitaminlerin sınıflandırılması
5 Yağda eriyen vitaminleri yapı ve fonksiyonları (A ve D vitaminleri)
6 E ve K vitaminlerinin yapısı ve fonksiyonları
7 Suda eriyen vitaminlerin yapı ve özellikleri (B grubu vitaminleri ve C vitamini)
8 Minerallerin sınıflandırılması, makro, mikro ve iz minerallerin genel yapısı ve fonksiyonları
9 Kalsiyum, fosfor ve magnezyum minerallerinin hayvan beslemedeki önemi
10 Potasyum, sodyum, klor ve kükürt minerallerinin hayvan beslemedeki önemi
11 Demir, bakır, çinko, manganez, kobalt, iyot, molibden ve selenyum minerallerinin hayvan beslemedeki rolü
12 Hayvanların mineral ihtiyaçlarının belirlenmesi
13 Yemlerin mineral madde içerikleri yönünden değerlendirilmesi
14 Mineral ve vitaminlerin birbirleri ve diğer diğer besin maddeleri ile arasındaki antagonistik ve sinergetik ilişkiler
15 Vitamin ve mineral madde ihtiyaçlarının karşılanmasında örnek rasyon çözümleri