Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Selim Bıyık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Güler, A. 2017. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Yetiştiriciliği Hastalıkları ve ürünleri. Bereket Akademi Yayınları, 419, Ankara. Snodgrass, R. E., 1956. Anatomy of The Honey Bee. Ithaca, Cornell University Press. Jones, R., 1999. Beekeeping As a Business. IBRA (International Bee research Association), UK. 70 pp. Winston, M., L., 1987. The Biology of the Honey Bee. Harvard University Pres, London. 281 pp.

Dersin İçeriği

Koloni oluşum unsurları, üreme ve fizyolojik yapı, ürün üretiminin hedeflenmesi, gerekli populasyon büyüklüğü, koloni yönlendirme, besleme süre ve miktarının saptanması, kat verme, ızgara kullanımının esasları, oğul önleme, koloni çoğaltma, ana arı yenileme yöntemlerinin kolonideki önem ve koşulları

Dersin Amacı

Bu derste amacı, Zootekni Anabilim Dalı Doktora öğrencilerine bal arısı koloni yönetimi, kolonide üreme ve fizyolojik yapı, hedeflenen ürün, gerekli işçi arı populasyonu ve düzenlenmesi, koloniyi ürün çeşidine yönlendirme, beslemenin önemi, besleme süresi ve miktarının belirlenmesi, kat verme, ızgara verme ve ana arı yenilemenin prensiplerini öğretmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Önemi, Ürünler, Ekonomiye Katkısı
2 Polinasyon, Önemi ve Ekonomiye Katkısı
3 Bal Arısı ve Çevre, Arı Sistematiği, Apis Türleri ve Coğrafik Arı Irkları
4 Arı Kolonisi, Ana, İşçi ve Erkek Arı Bireyleri ve Kolonideki Önemleri
5 Arı Anatomisi ve biyolojisi Baş, Thorax, Abdomen, Görme, Beslenme Organı
6 Bal, Polen, Propolis ve Su Taşıma Organları
7 Yetiştiricilik, Koloni Oluşturma, Kuluçkanın Önemi
8 Koloni İhtiyaçları, Koloni Yönetimi ve Yönlendirme
9 Arı Çoğaltma, Birleştirme Yöntemleri ve Ana Arı Izgarası Kullanımı
10 Vize sınavı
11 Arı Ürünleri, Bal, Arı Sütü, Polen, Arı Zehiri, Bal Mumu, Propolis
12 Apiterapi
13 Ürün İşleme Muhafaza ve Değerlendirme
14 Organik Arı Ürünleri Üretim Yöntemleri
15 Genel değerlendirme