Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mustafa Olfaz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Koyun Yetiştiriciliği – Osman Keleş (Editör) Genetik Islah İlkeleri ve Hayvan Yetiştirme – Prof. Dr. M. Ertuğrul Sheep Production Handbook (American Sheep Industry Association) Small Ruminant Breeding and Genetics – FAO Technical Monograph NRC – Nutrient Requirements of Sheep TAGEM ve TİGEM Teknik Yayınları

Dersin İçeriği

1 Giriş – Koyunda Et Üretiminin Önemi 2 Et Verimini Belirleyen Faktörler 3 Koyun Irklarının Et Verim Özellikleri 4 Islahın Temel İlkeleri 5 Seleksiyon Yöntemleri I 6 Seleksiyon Yöntemleri II 7 Performans Kayıt Sistemleri 8 Ara Sınav / Uygulama 9 Melezleme Yöntemleri I 10 Melezleme Yöntemleri II 11 Sürü Islah Programlarının Tasarımı 12 Genomik Seleksiyon 13 Marker Destekli Seleksiyon 14 Genel Değerlendirme

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, koyunlarda et üretimini artırmaya yönelik genetik ıslah prensiplerini, ırk seçim stratejilerini, melezleme yöntemlerini, seleksiyon tekniklerini, performans kayıt sistemlerini ve modern genomik ıslah uygulamalarını öğrencilerin bilimsel temelleriyle öğrenmesini sağlamaktır. Öğrencilerin, sürdürülebilir ve ekonomik et üretimi için optimum ıslah programları geliştirebilmesi hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş – Koyunda Et Üretiminin Önemi
2 Et Verimini Belirleyen Faktörler
3 Koyun Irklarının Et Verim Özellikleri
4 Islahın Temel İlkeleri
5 Seleksiyon Yöntemleri I
6 Seleksiyon Yöntemleri II
7 Ara Sınav
8 Performans Kayıt Sistemleri
9 Melezleme Yöntemleri I
10 Melezleme Yöntemleri II
11 Sürü Islah Programlarının Tasarımı
12 Genomik Seleksiyon
13 Marker Destekli Seleksiyon
14 Genel Değerlendirme
15 Genel Değerlendirme