Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Koyun Yetiştiriciliği – Osman Keleş (Editör)
Genetik Islah İlkeleri ve Hayvan Yetiştirme – Prof. Dr. M. Ertuğrul
Sheep Production Handbook (American Sheep Industry Association)
Small Ruminant Breeding and Genetics – FAO Technical Monograph
NRC – Nutrient Requirements of Sheep
TAGEM ve TİGEM Teknik Yayınları
Dersin İçeriği
1 Giriş – Koyunda Et Üretiminin Önemi
2 Et Verimini Belirleyen Faktörler
3 Koyun Irklarının Et Verim Özellikleri
4 Islahın Temel İlkeleri
5 Seleksiyon Yöntemleri I
6 Seleksiyon Yöntemleri II
7 Performans Kayıt Sistemleri
8 Ara Sınav / Uygulama
9 Melezleme Yöntemleri I
10 Melezleme Yöntemleri II
11 Sürü Islah Programlarının Tasarımı
12 Genomik Seleksiyon
13 Marker Destekli Seleksiyon
14 Genel Değerlendirme
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, koyunlarda et üretimini artırmaya yönelik genetik ıslah prensiplerini, ırk seçim stratejilerini, melezleme yöntemlerini, seleksiyon tekniklerini, performans kayıt sistemlerini ve modern genomik ıslah uygulamalarını öğrencilerin bilimsel temelleriyle öğrenmesini sağlamaktır. Öğrencilerin, sürdürülebilir ve ekonomik et üretimi için optimum ıslah programları geliştirebilmesi hedeflenmektedir.