Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Rasyon hazırlama (Atatürk Üniversitesi)<br />Hayvan Beslem (Atatürk Üniversitesi)<br />Besicilik (Ondokuz Mayıs Üniversitesi)<br />Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanların Beslenmesi (Ondokuz Mayıs Üniversitesi)<br />Ruminatların Beslenmesi(Çukurova Üniversitesi)<br />Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesi(Atatürk Üniversitesi)<br />Et ve Süt Sığırların Beslenmesi(Akdeniz Üniversitesi)<br />Koyun ve Keçilerin Beslenmesi(Akdeniz Üniversitesi)
Dersin İçeriği
Bölüm 1: Ruminant Fizyolojisi ve Sindirim Temelleri Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 1 Giriş ve Ruminant Sindiriminin Anatomisi Sığır beslemenin önemi ve kapsamı. İşkembe (Rumen), retikulum, omasum ve abomasumun anatomik yapısı ve fonksiyonları. Sindirim fizyolojisine genel bakış. 2 Rumen Mikrobiyolojisi ve Fermentasyon Süreçleri Rumen mikrobiyotasının (bakteri, protozoa, mantar) bileşimi ve rolü. Rasyon bileşenlerinin Uçucu Yağ Asitlerine (UYA) fermentasyonu ve Metan oluşumu. 3 Besin Maddelerinin Metabolizması Enerji (UYA ve glikoz) ve Protein (RMP ve RUP) metabolizması. Yağ metabolizması ve biyohidrojenasyon. Metabolik hastalıkların önlenmesi.Bölüm 2: Yem Maddeleri ve Besin Gereksinimleri<br />Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 4 Kaba Yemlerin Besleme Değeri Otlar, saman, silaj ve kuru otların özellikleri. NDF (Nötr Deterjan Fiber) ve ADF (Asit Deterjan Fiber) analizleri ve kaba yemin kalitesine etkileri. 5 Yoğun Yemler ve Besleme Katkıları Tahıllar, yağlı tohum küspeleri, endüstriyel yan ürünler ve melas. Mineral, vitamin ve diğer katkı maddelerinin rasyonlardaki rolü. 6 Sığırların Enerji Gereksinimleri Net Enerji (NE) sistemleri . Hayvanın canlı ağırlığı, üretim seviyesi ve fizyolojik durumuna göre enerji gereksiniminin hesaplanması. 7 Sığırların Protein Gereksinimleri Metabolize Edilebilir Protein (MEP) sisteminin temelleri. RDP ve RUP gereksinimleri. Sınırlayıcı amino asitlerin önemi.Bölüm 3: Süt Sığırlarının Yaşam Evrelerine Göre Beslenmesi<br />Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 8 Buzağı ve Düve Beslenmesi Buzağılarda kolostrum ve süt ikamesi. Rumen gelişimi ve yeme alıştırma (weaning) stratejileri. Düvelerde üreme çağına uygun büyüme yönetimi. 9 Kuru Dönem ve Geçiş Dönemi Beslenmesi Kuru dönemin önemi ve süresi. Geçiş dönemi (Transition) beslemesi ve metabolik hastalıkların önlenmesi (süt humması, ketozis, yağlı karaciğer). DCAD (Diyet Katyon-Anyon Farkı) yönetimi.<br />10 Erken Laktasyon Dönemi Beslenmesi Negatif Enerji Dengesi (NED) yönetimi. Yem alımını maksimize etme ve yüksek süt verimini destekleme stratejileri. 11 Orta ve Geç Laktasyon Dönemi Beslenmesi Süt verimi eğrisi ve beslenme stratejileri. Vücut kondisyon skorunun (BCS) yönetimi ve gebeliğe hazırlık.Bölüm 4: Et Sığırlarının Beslenmesi ve Rasyon Formülasyonu<br />Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 12 Etçi Sığırların Büyütme ve Besi Beslenmesi Besi öncesi (yemleme) ve besi dönemindeki rasyon tipleri ve hedefleri. Yemleme sistemleri ve canlı ağırlık artışı hedefleri.13 Kaba Yem/Yoğun Yem Oranı ve Karkas Kalitesi Rasyon bileşenlerinin karkas kalitesi, et randımanı ve et yağlanması üzerindeki etkileri. Büyüme faktörlerinin ve yasal katkı maddelerinin kullanımı.14 Rasyon Formülasyonu ve Yemleme Teknikleri Süt ve besi sığırları için rasyon formülasyonu adımları. TMR (Toplam Karışık Rasyon) hazırlama ve sunma teknikleri. Yem tüketiminin yönetimi.15 Besleme Yönetimi ve Çevresel Konular Sürü kayıtlarının besleme yönetimine entegrasyonu. Beslemenin metan emisyonlarına ve sürdürülebilir sığır üretimine olan etkisi.
Dersin Amacı
Öğrencilerin; sığırların ruminant fizyolojisini, farklı yaşam evrelerindeki (buzağı, düve, laktasyon, besi) spesifik besin gereksinimlerini ve metabolik durumlarını anlayarak, ruminant sağlığını, verimliliğini ve çevresel sürdürülebilirliğini en üst düzeye çıkaracak ekonomik ve bilimsel rasyonları formüle edebilme yetkinliğini kazanmalarıdır.