Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Nuh Ocak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Rasyon hazırlama (Atatürk Üniversitesi)<br />Hayvan Beslem (Atatürk Üniversitesi)<br />Besicilik (Ondokuz Mayıs Üniversitesi)<br />Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanların Beslenmesi (Ondokuz Mayıs Üniversitesi)<br />Ruminatların Beslenmesi(Çukurova Üniversitesi)<br />Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesi(Atatürk Üniversitesi)<br />Et ve Süt Sığırların Beslenmesi(Akdeniz Üniversitesi)<br />Koyun ve Keçilerin Beslenmesi(Akdeniz Üniversitesi)

Dersin İçeriği

Bölüm 1: Ruminant Fizyolojisi ve Sindirim Temelleri Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 1 Giriş ve Ruminant Sindiriminin Anatomisi Sığır beslemenin önemi ve kapsamı. İşkembe (Rumen), retikulum, omasum ve abomasumun anatomik yapısı ve fonksiyonları. Sindirim fizyolojisine genel bakış. 2 Rumen Mikrobiyolojisi ve Fermentasyon Süreçleri Rumen mikrobiyotasının (bakteri, protozoa, mantar) bileşimi ve rolü. Rasyon bileşenlerinin Uçucu Yağ Asitlerine (UYA) fermentasyonu ve Metan oluşumu. 3 Besin Maddelerinin Metabolizması Enerji (UYA ve glikoz) ve Protein (RMP ve RUP) metabolizması. Yağ metabolizması ve biyohidrojenasyon. Metabolik hastalıkların önlenmesi.Bölüm 2: Yem Maddeleri ve Besin Gereksinimleri<br />Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 4 Kaba Yemlerin Besleme Değeri Otlar, saman, silaj ve kuru otların özellikleri. NDF (Nötr Deterjan Fiber) ve ADF (Asit Deterjan Fiber) analizleri ve kaba yemin kalitesine etkileri. 5 Yoğun Yemler ve Besleme Katkıları Tahıllar, yağlı tohum küspeleri, endüstriyel yan ürünler ve melas. Mineral, vitamin ve diğer katkı maddelerinin rasyonlardaki rolü. 6 Sığırların Enerji Gereksinimleri Net Enerji (NE) sistemleri . Hayvanın canlı ağırlığı, üretim seviyesi ve fizyolojik durumuna göre enerji gereksiniminin hesaplanması. 7 Sığırların Protein Gereksinimleri Metabolize Edilebilir Protein (MEP) sisteminin temelleri. RDP ve RUP gereksinimleri. Sınırlayıcı amino asitlerin önemi.Bölüm 3: Süt Sığırlarının Yaşam Evrelerine Göre Beslenmesi<br />Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 8 Buzağı ve Düve Beslenmesi Buzağılarda kolostrum ve süt ikamesi. Rumen gelişimi ve yeme alıştırma (weaning) stratejileri. Düvelerde üreme çağına uygun büyüme yönetimi. 9 Kuru Dönem ve Geçiş Dönemi Beslenmesi Kuru dönemin önemi ve süresi. Geçiş dönemi (Transition) beslemesi ve metabolik hastalıkların önlenmesi (süt humması, ketozis, yağlı karaciğer). DCAD (Diyet Katyon-Anyon Farkı) yönetimi.<br />10 Erken Laktasyon Dönemi Beslenmesi Negatif Enerji Dengesi (NED) yönetimi. Yem alımını maksimize etme ve yüksek süt verimini destekleme stratejileri. 11 Orta ve Geç Laktasyon Dönemi Beslenmesi Süt verimi eğrisi ve beslenme stratejileri. Vücut kondisyon skorunun (BCS) yönetimi ve gebeliğe hazırlık.Bölüm 4: Et Sığırlarının Beslenmesi ve Rasyon Formülasyonu<br />Hafta Konu Başlığı Ana İçerik ve Öğrenme Hedefleri 12 Etçi Sığırların Büyütme ve Besi Beslenmesi Besi öncesi (yemleme) ve besi dönemindeki rasyon tipleri ve hedefleri. Yemleme sistemleri ve canlı ağırlık artışı hedefleri.13 Kaba Yem/Yoğun Yem Oranı ve Karkas Kalitesi Rasyon bileşenlerinin karkas kalitesi, et randımanı ve et yağlanması üzerindeki etkileri. Büyüme faktörlerinin ve yasal katkı maddelerinin kullanımı.14 Rasyon Formülasyonu ve Yemleme Teknikleri Süt ve besi sığırları için rasyon formülasyonu adımları. TMR (Toplam Karışık Rasyon) hazırlama ve sunma teknikleri. Yem tüketiminin yönetimi.15 Besleme Yönetimi ve Çevresel Konular Sürü kayıtlarının besleme yönetimine entegrasyonu. Beslemenin metan emisyonlarına ve sürdürülebilir sığır üretimine olan etkisi.

Dersin Amacı

Öğrencilerin; sığırların ruminant fizyolojisini, farklı yaşam evrelerindeki (buzağı, düve, laktasyon, besi) spesifik besin gereksinimlerini ve metabolik durumlarını anlayarak, ruminant sağlığını, verimliliğini ve çevresel sürdürülebilirliğini en üst düzeye çıkaracak ekonomik ve bilimsel rasyonları formüle edebilme yetkinliğini kazanmalarıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Ruminantlarda Sindirim Sistemi ve Sindirim Fizyolojisi
2 Et (kasaplık) sığırlarının besin madde ihtiyaçlarını etkileyen faktörler
3 Sağmal sığırlarının besin madde ihtiyaçlarını etkileyen faktörler
4 Sağmal sığırlarının beslenmesinde dönem beslemesi, Gebeliğin ilk 10 haftalık döneminde besleme
5 Gebeliğin 10-20 haftalık döneminde besleme, Gebelik son dönem beslenmesi
6 Sağmal sığırlarda Kuru dönem besleme
7 Sağmal sığırlarda gebelik sonu geçiş dönemi beslenmesi ve fresh dönem besleme
8 Kasaplık sığırların belirlenmesi ve kasaplık sığırlarda yemleme stratejileri
9 Kasaplık ve sağmal sığırların beslenmesinde kullanılan yemler
10 Sağmal sığırların beslenmesinde kullanılan yemleme stratejileri ve uygulamaları
11 Kasaplık sığırların beslenmesinde besi performansı üzerine etki eden faktörler
12 Sağmal sığırlarda ve kasaplık sığırlarda yem tüketimini etkileyen faktörler ve yemlerin kullanım sınırları
13 Sağmal ve kasaplık sığırlarının beslenmesinde görülen metabolik bozukluklar ve alınması gereken önlemler
14 Sağmal sığırlar için rasyon hesaplama ve örnek çözümleri (farklı dönemler için)
15 Kasaplık sığırlar için rasyon hesaplama örnek çözümleri (farklı dönemler için)