Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ünal Kılıç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Özhan, M., Tüzemen, N., yanar, M., 2013. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. yayınları, No:134, ERZURUM. Arpacık, R., 1997. Entansif Sığır Besiciliği. Ankara Üniv. Veteriner Fak. ISBN 975-95817-1-X, ANKARA. Şekerden, Ö., Özkütük, K., 1995. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Et Sığırcılığı ve Sığır Besiciliği. Ondokuz Mayıs Üniv. Yayınları No:91, SAMSUN. Alpan, O., Aksoy, A.R., 2009. Sığır Yetiştiriciliği ve Besiciliği. Zafer Ofset Matbaacılık, ERZURUM, ISBN 975-95445-0-4,

Dersin İçeriği

Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.

Dersin Amacı

Kasaplık sığırların genel özellikleri, karkas kalitesi ve kalite kriterlerinin öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylajjın tanımı ve tarihçesi
2 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylajda silolama işlemi
3 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylaj yapım ilkeleri/ haylajın avantaj ve dezavantajları
4 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.İşletmelerin haylaj ihtiyaçlarının hesaplanması
5 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylaj yapılabilen yem bitkileri ve hasat zamanları
6 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylaj yapımında kuru maddenin ayarlanması
7 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylaj yapımında kullanılan katkı maddeleri
8 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylaj yapılacak materyalin sarılması, taşınması ve depolanması
9 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylajlarda fermantasyon süresi ve fermantasyon kalitesi
10 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylaj yapım sonrası kalite ve yem değerinin belirlenmesi
11 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylajda aerobik stabilite ve önemi
12 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylajlarda besleme değeri
13 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylajlarda yapılan analizler ve pH belirlenmesi
14 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Haylajların hayvan beslemede kullanılması,
15 Kasaplık sığırların sınıflandırılması, sığır karkaslarının sınıflandırılması, kesim ve karkas özellikleri, karkasın subjektif değerlendirilmesi, karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler.Karma rasyonlarda (TMR) haylaj kullanımı