Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Nuh Ocak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Çiftlik hayvanlarında üreme, Çiftlik hayvanlarının beslenmesi, Ruminantların beslenmesi,

Dersin İçeriği

1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.

Dersin Amacı

Biyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
2 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
3 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
4 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
5 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
6 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
7 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
8 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
9 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
10 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
11 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
12 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
13 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
14 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.
15 1Giriş: Hayvan Beslemede Biyoteknoloji KavramıBiyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve hayvancılık/besleme alanındaki uygulama alanları (verimlilik, sağlık, çevre). GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kavramına giriş.2Rekombinant DNA Teknolojisi ve Protein ÜretimiRekombinant DNA teknolojisinin temelleri. Biyoreaktörlerde enzimler, hormonlar ve peptitler gibi beslemeye yönelik biyolojik ürünlerin üretimi.3Yemlerde Genetik Mühendisliği UygulamalarıGDO'lu yem bitkilerinin (mısır, soya) üretimi ve besleme değerinin artırılması. Yem bitkilerinde antinutrisyonel faktörlerin genetik yöntemlerle azaltılması.4Yem Katkı Maddeleri Olarak Enzim BiyoteknolojisiFitaz, Ksilanaz ve Glukanaz gibi enzimlerin rasyonlardaki rolü ve üretimi. Bu enzimlerin sindirimi, besin yararlanımını ve çevresel etkiyi nasıl iyileştirdiği.Bölüm 2: Mikrobiyom ve Gelişmiş Biyoteknolojik UygulamalarHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri5Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IRumen mikrobiyotasının önemi ve yapısı. Metanogenez ve $CH_4$ üretim mekanizmalarına biyoteknolojik bakış. $CH_4$ azaltımına yönelik aşılar ve rekombinant mikroorganizma kullanımı.6Rumen Mikrobiyomu Biyoteknolojisi - IIRumen mikrobiyomunun analizi (Metagenomik, Transkriptomik). Yem verimliliğini artıran mikroorganizmaların izolasyonu ve rasyonlara dahil edilmesi.7Probiyotikler, Prebiyotikler ve SinbiyotiklerBu biyoteknolojik ürünlerin bağırsak sağlığı, immün sistem ve besin emilimi üzerindeki mekanizması. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi.8Organik Asitler ve Fitojenik KatkılarBiyoteknolojik yöntemlerle organik asitlerin üretimi. Fitojenik katkıların (esansiyel yağlar, bitki özütleri) antimikrobiyal ve sindirim üzerindeki etkileri.Bölüm 3: Hayvan Sağlığı ve Verimlilikte BiyoteknolojiHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri9Aşı Biyoteknolojisi ve İmmün BeslemeHastalıklara karşı direnci artırmaya yönelik rekombinant aşılar ve immünomodülatör besin bileşenleri. Alternatif antibiyotik stratejileri.10Nanobiyoteknolojinin Beslemede KullanımıBesin maddelerinin ve ilaçların nanopartiküller yoluyla hedefe yönelik ve kontrollü salınımı. Yüksek biyoyararlanım için nanoteknoloji.11Büyüme ve Metabolizma Düzenlenmesinde BiyoteknolojiRekombinant somatotropinler (bST gibi) ve hayvan performansına etkileri. Büyüme faktörlerinin ve peptidlerin rasyonlarda kullanımı.Bölüm 4: Etik, Mevzuat ve Gelecek PerspektifleriHaftaKonu BaşlığıAna İçerik ve Öğrenme Hedefleri12Besleme Biyoteknolojisinin Etik ve Sosyal YönleriGDO'lu yemler, rekombinant hormonlar ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili tüketici algısı, etik kaygılar ve halkın kabulü.13Mevzuat ve Gıda GüvenliğiBesleme biyoteknolojisi ürünlerinin (enzimler, probiyotikler, GDO'lar) yasal düzenlemeleri ve ruhsatlandırma süreçleri. Gıda ve Yem Güvenliği standartları.14Gelecek Trendleri ve Hassas Besleme BiyoteknolojisiBireysel hayvan beslenmesi (Hassas Hayvancılık) ve biyoteknolojinin entegrasyonu. CRISPR gibi yeni gen düzenleme teknolojilerinin potansiyeli.