Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Gücükoğlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Fennema, O.R. Food Chemistry, Second Edition, Revised and Expanded, Marcel Dekker, Inc., New York, 1985.<br />2. Tayar, M, Çıbık, R. Gıda Kimyası, Dora, Bursa, 2011.<br />3. Demirci, M. Gıda Kimyası, Birinci Baskı, Onur Grafik, İstanbul, 2001.<br />4. Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, Meta Basım, İzmir, 2001.<br />5. http:www.gkgm.gov.tr. Türk Gıda Kodeksi. İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri.

Dersin İçeriği

Bu derste protein, yağ, karbonhidrat, mineraller, vitaminler ile gıdaların bileşimindeki maddelerin oluşturduğu reaksiyon ve gıdaların kimyasal analizleri hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Gıdaların bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller ile suyun fonksiyonları, sınıflandırılması, günlük gereksinimleri ve eksiklikleri hakkında temel bilgiler kazandırmak

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Kimyasına Giriş
2 Karbonhidratlar
3 Bal
4 Proteinler
5 Biyojen Aminler
6 Yağlar
7 Aroma Maddeleri
8 Vitaminler
9 Mineral Maddeler
10 Arasınav
11 Enzimler
12 Su Kimyası
13 Uluslararası Gıda Kanunları; Avrupa, Amerika ve Türk Gıda Kodeksleri
14 Öğrenci Ödevleri
15 Öğrenci Ödevleri