Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Gücükoğlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Fennema, O.R. Food Chemistry, Second Edition, Revised and Expanded, Marcel Dekker, Inc., New York, 1985.<br />2. Tayar, M, Çıbık, R. Gıda Kimyası, Dora, Bursa, 2011.<br />3. Demirci, M. Gıda Kimyası, Birinci Baskı, Onur Grafik, İstanbul, 2001.<br />4. Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, Meta Basım, İzmir, 2001.<br />5. http:www.gkgm.gov.tr. Türk Gıda Kodeksi. İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri.

Dersin İçeriği

Bu derste protein, yağ, karbonhidrat, mineraller, vitaminler ile gıdaların bileşimindeki maddelerin oluşturduğu reaksiyon ve gıdaların kimyasal analizleri hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Gıdaların bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller ile suyun fonksiyonları, sınıflandırılması, günlük gereksinimleri ve eksiklikleri hakkında temel bilgiler kazandırmak

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Kimyasına Giriş
2 Gıdalarda Bulunan Makro Elementler
3 Gıdalarda Bulunan Mikro elementler
4 Karbonhidratlar
5 Proteinler
6 Yağlar
7 Enzimler
8 Bal
9 Yumurta
10 Su Hijyeni
11 Duyusal analizler
12 Kimyasal Anlizler
13 Mikrobiyolojik analizler
14 Fiziksel analizler
15 Sanitasyon ve hijyen
16 Sınav