Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Özgür Çadırcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Science (Potter, N. N., Hotchkiss J. H., 1998) 2.Food Analysis Laboratory Manual (Nielsen, S. Suzanne 2003) 3.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Erol, İ. Ankara, 2007. 4.Besin Hijyeni. Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. İnal, T. 1992. Final Ofset İstanbul. 5.Gıda Kimyası. Saldamlı, İ. 1998. Hacettepe Üniversitesi Yayınları Ankara. 6.Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uygulama Ders Notları.. Akgün, S., Sarımehmetoğlu, B., Çelik, H., Şireli, T., Küplülü, Ö. 1995. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir Ankara. 7.Modern Food Microbiology (Jay, James M., Loessner, Martin J., Golden, David A. 2005) 8.Principles of Food Sanitation (Marriott, Norman G., Gravani, Robert B. 2006) Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Halkman, A. K. Ankara 2005. 9.Practical food microbiology 3rd edition, (D. Roberts, M. Greenwood, 2003)

Dersin İçeriği

Bu derste Gıda Mikrobiyolojisi II dersi adı altında gıda hijyeninin tanımı, gıda üretimi ve aşamaları, gıda hijyeni temel prensipleri ve uygulamaları, gıda muhafazası, gıdalarda kalıntı ve kontaminantlar hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Gıda mikrobiyolojisi, gıda infeksiyon ve zehirlenmeleri, gıda muhafaza ilkeleri ile su ve hayvansal orijinli gıda maddelerinin hijyeni, hayvansal orijinli gıdaların bileşimi ve mikrobiyolojik orijinli bozuklukları hakkında bilgi kazandırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş (Gıda Bilmi)
2 Gıda mikrobiyolojisi Mikrobiyal bulaşma kaynakları
3 Gıda Mikrobiyolojisi gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler
4 Gıda Mikrobiyolojisi İndikatör mikroorganizmalar
5 Gıda Mikrobiyolojisi gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyonların patogenezi,
6 Gıda Mikrobiyolojisi Listeria monocytogenes
7 Gıda Mikrobiyolojisi (T) Salmonella
8 Gıda Mikrobiyolojisi Campylobacter jejuni
9 Gıda Mikrobiyolojisi Escherichia coli
10 Gıda Mikrobiyolojisi (T) (Yersinia, Shigella, Vibrio Brucella)
11 Gıda Mikrobiyolojisi (T) (S.. aureus, C. Perfringens, Bacillus cereus)
12 Gıda Mkrobiyolojisi (T) (Cl. Botulinum, Aeromonas, Enteococcus, Diğer Zoonotik Bakteriler)
13 Gıda Mikrobiyolojisi (T) (Gıda Kaynaklı Mikotoksijenik Funguslar, Gıda ve Su Kaynaklı Virüsler )
14 Gıda Mikrobiyolojisi (T) (Kabuklu Deniz Hayvanları ve Balıklardan Kaynaklanan İntoksikasyonlar, Gıda kaynaklı parazitler)