Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Veteriner Halk Sağlığı, Prof. Dr. Yusuf Doğruer, Selçuk Üniversitesi Masımevi, Konya, 2004.
Veteriner Hekimliği Halk Sağlığı,Prof. Dr. Burhan Dinçer, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Teksiri, 1994.
Besin Hijyeni, Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü, Turhan İnal, 1992.
Gıda ve Tarım Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Yönetmelik ve Tebliğleri
Dersin İçeriği
Veteriner hizmetlerinin halk sağlığının korunmasındaki rolü ve önemi, koruyucu hekimliğe yönelik temel bilgilerin kazanılması ve halk sağlığının korunmasına yönelik bilgi ve beceri sağlanması, gıda güvenliği, zoonozlar, çevre ve besin kirleticileri, ilaçlar ve diğer kimyasal maddelerle besin kirlenmesi, çevre ve insan sağlığı, Veteriner Hekimin ilaç kullanmadaki sorumlulukları dersin hedeflerini oluşturmaktadır.
Dersin Amacı
Veteriner Hekimin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda koruma, kontrol ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler, başlıca çevre kirleticileri ve halk sağlığı açısından önemi, doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri ile çevrenin ve canlıların sağlığının korunması konularında bilgi vermek amaçlanır.