Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Tolga Uyanık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bhatia, S. C. (2017). Food biotechnology. Wpi Publishing. Aran, N. (2010). Gıda biyoteknolojisi. Nobel Yayın Dağıtım. Lee, B. H. (2014). Fundamentals of food biotechnology. John Wiley & Sons.

Dersin İçeriği

Bu ders, biyoteknolojinin gıda üretimi ve işlenmesindeki temel prensiplerini kapsamaktadır. Mikrobiyal ve enzimatik süreçler, genetik mühendisliği ile gıda üretimi, probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı, fonksiyonel gıdaların geliştirilmesi, biyokoruma yöntemleri ve biyogüvenlik konuları ele alınır. Ayrıca, gıda biyoteknolojisinde güncel gelişmeler ve endüstriyel uygulamalar tartışılır.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, biyoteknolojinin gıda üretimi, işlenmesi, korunması ve kalite kontrolündeki rolünü kavratmaktır. Öğrencilerin; mikrobiyal ve enzimatik süreçler, genetik mühendisliği uygulamaları, fonksiyonel gıdaların geliştirilmesi, probiyotik ve prebiyotikler, biyogüvenlik ve etik konular hakkında temel bilgi ve beceri edinmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca, öğrencilerin gıda biyoteknolojisi alanındaki güncel gelişmeleri takip edebilmesi, yenilikçi çözümler geliştirebilmesi ve bilimsel bakış açısıyla değerlendirme yapabilmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda biyoteknolojisine giriş: tanım, kapsam ve tarihçe
2 Mikrobiyal süreçlerin gıda üretimindeki önemi
3 Enzimlerin gıda üretimi ve işlenmesindeki rolü
4 Veteriner hekimlik uygulamalarıyla gıda geliştirme
5 Probiyotik ve prebiyotiklerin gıdalardaki kullanımı
6 Fonksiyonel gıdaların tasarımı ve biyoteknolojik yaklaşımlar
7 Fermente gıdalar ve mikrobiyal üretim teknikleri
8 Biyopreservasyon yöntemleri ve gıda koruma teknolojileri
9 Gıda güvenliği ve biyogüvenlik
10 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar: süt, et, meyve-sebze ürünleri
11 Biyoteknolojik katkı maddeleri ve aroma bileşenlerinin üretimi
12 Endüstride probiyotik ve fonksiyonel ürün geliştirme örnekleri
13 Güncel gelişmeler, inovasyonlar ve biyoteknolojik trendler
14 Proje sunumları, vaka analizleri ve genel değerlendirme