Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Tolga Uyanık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bu ders, gıda enzimolojisinin temel prensiplerini, enzimlerin sınıflandırılması, yapısı ve kinetiğini kapsamaktadır. Amilaz, proteaz, lipaz gibi önemli gıda enzimlerinin özellikleri, üretim yöntemleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları ele alınır.

Dersin İçeriği

Kuramsal ders anlatımı, Gözlem ve tartışma, Vaka analizleri, Grup sunumları ve proje geliştirme, Eğitsel video gösterimleri, Ödev ve kısa araştırma raporları

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, gıda üretimi ve işlenmesinde enzimlerin rolünü kavratmak, enzimlerin yapısı, fonksiyonları, kinetiği ve endüstriyel uygulamaları hakkında bilgi vermektir. Öğrencilerin gıda enzimlerini tanıyabilmesi, biyoteknolojik üretim süreçlerini anlaması ve enzim teknolojisini gıda endüstrisine uygulayabilmesi hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda enzimolojisine giriş: tanım, kapsam ve tarihçe
2 Enzimlerin yapısı, özellikleri ve sınıflandırılması
3 Enzim kinetiği ve enzimatik reaksiyon mekanizmaları
4 Enzim üretiminde mikrobiyal kaynaklar ve biyoteknoloji
5 Amilazların özellikleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları
6 Proteazların özellikleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları
7 Lipazların özellikleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları
8 Oksidazlar, katalazlar ve diğer önemli gıda enzimleri
9 Enzimlerin saflaştırılması ve karakterizasyonu
10 Enzim immobilizasyon teknikleri ve uygulamaları
11 Gıdaların yapısında bulunan doğan enzimler
12 Enzimlerin gıda kalitesi, tekstür ve raf ömrüne etkisi
13 Güncel enzim teknolojileri ve endüstride yenilikler
14 Proje sunumları, vaka analizleri ve genel değerlendirme