Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Lewis, John Elwyn, 1987. Cheese starters : development and application of the lewis system, London. <br />Kamber, U. 2005. Geleneksel Anadolu Peynirler, Kars.<br />Tekinşen, C. 2000. Süt ürünleri teknolojisi. Kahraman Maraş.<br />Fox, P.F. 1999. Cheese: chemistry, physics and microbiology, Volume 2. Second edition, aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland, <br />Patrick F. Fox, Paul McSweeney, Timothy Cogan, Timothy Guinee, 2004.Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Volume 1, Third Edition: General Aspects Academic Press,<br />

Dersin İçeriği

Peynir çeşitleri ve özellikleri, peynire işlenecek sütün özellikleri ve uygulanan işlemler, peynir üretiminde kullanılar starter kültürler, peynirde görülen kusurlar, peynirin kalite kontrolü, peynir üretiminde uygulanan hijyen konusunda ayrıntılı bilgi verilir.

Dersin Amacı

Peynir çeşitleri, peynir üretiminin temel kavramları, starter kültürler, peynir olgunlaşması, peynirin biyokimyası, süt endüstrisinde peynir teknolojisin önemi konularının öğretilmesini amaçlar.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı ve bileşimi
2 Sütün fiizksel ve kimyasal özellikleri
3 Sütün bileşimine etki eden faktörler
4 Sütte bulunan inhibitör maddeler
5 Anormal sütler
6 Pastörizasyon, sterilizasyon, UHT
7 Starter kültürler
8 Peynir üretim teknikleri
9 Beyaz peynir teknolojisi
10 Kaşar peynir teknolojisi
11 Çökelek, Lor
12 Diğer peynir teknolojileri
13 Peynir kusurları
14 Peynirde kalite nitelikleri
15 Sınav