Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Gökhan İnat *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Peynir ve kazein teknolojisinden arta kalan peynir suyu, süt endüstrisinin en fazla ürettiği yan ürünler olup peynir altı suyunun endüstriyel olarak işlenip kullanılabilir yan ürünler elde etmek için gerekli bilgileri içerir.

Dersin İçeriği

Bu dersin amacı, besin hijyeni ve teknolojisi alanında eğitim ve öğrenim gören öğrencilerin, Süt endüstrisinde yan ürünlerin çeşitlerini, elde etme yöntemlerini bilen ve bunları uygulayabilecek bilgiyi kazandırmak ve bu ürünlerde ürünlerinde duyusal, özgül ağırlık ve yağ kalite kontrol analizleri yapmak için gerekli bilgilerin verilmesidir.

Dersin Amacı

Bu ders, kuramsal ders anlatımı, vaka temelli tartışmalar ve proje tabanlı öğrenmenin bir kombinasyonu ile yürütülmektedir. Öğrenciler, peynir altı suyunun işlenmesi ve ürün teknolojileri konusunda temel bilgi edineceklerdir. Ders süresince öğrenmeyi desteklemek amacıyla görsel materyaller, bilimsel makaleler ve güncel mevzuatlar kullanılacaktır. Dersin her aşamasında aktif öğrenci katılımı, işbirlikçi grup çalışmaları ve eleştirel düşünme teşvik edilecektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 SÜTÜN RENGİ TAT ve KOKUSU
2 SÜTÜN FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
3 SÜTÜN BİLEŞİNDE YER ALAN MADDELER
4 Süt yan ürünlerinin tanımlanması
5 Peyniraltı suyu tozu üretimi
6 Peyniraltı sunundan protein eldesi
7 Saf Laktoz Üretimi
8 Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı I ve ar sınav
9 Ultrafiltrasyon Tekniği ile Serum Proteinlerinin Kazanımı
10 Alkollü Peynir Suyu İçeceği Üretimi
11 Peyniraltı Suyu veya Peynir Suyu Bileşenleri Katkılı Süt Benzeri İçecek Üretimi
12 Alkolsüz Peynir Suyu İçeceği Üretimi
13 Santrifüjleme ve Kristalizasyon
14 Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı II
15 Peynircilik artıkları