Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aslan, A. (2013). Et muayenesi ve et ürünleri teknolojisi, 2. Baskı, Medipres Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara. Sharma, B. D. (2020). Meat and meat products technology:(including poultry products technology). Second edition. Jaypee Brothers Medical Publishers Limited. Owens, C. M. (2010). Poultry meat processing. CRC Press.

Dersin İçeriği

Kanatlı eti üretiminin önemi, Dünya ve Türkiye’de kanatlı eti sektörü, Temel terminoloji ve tanımlar, Nakil, bekletme, açlık süresi, Hayvan refahı ve stresin et kalitesine etkisi, Kesim ve kan akıtma, Tüy yolma, şoklama ve otomasyon sistemleri, Hijyen ve sanitasyon gereklilikleri, Rigor mortis, pH değişimi, Su tutma kapasitesi ve renk oluşumu, Duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite, Et kusurları, Soğuk zincir yönetimi, Ürünlerin muhafazası, Sosis, salam, nugget, şinitzel vb. ürünlerin üretimi ve teknolojileri, Yardımcı maddeler, katkı maddeleri ve işleme teknikleri, Pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon, Ürün güvenliği ve raf ömrüne etkileri, Ambalaj materyalleri, Akıllı ve aktif ambalajlama, Mikrobiyolojik riskler, HACCP ve gıda güvenliği sistemleri, İlgili mevzuatlar,Etiketleme, izlenebilirlik, tüketici bilgilendirme Fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler, Laboratuvar uygulamaları (örnek alma, testler), Fonksiyonel kanatlı et ürünleri, Endüstriyel atıklar, yan ürünlerin değerlendirilmesi, Karbon ayak izi ve çevresel etkiler, Gerçek sektör sorunlarının analizi, işletme gezileri, proje sunumları

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, kanatlı hayvanlardan elde edilen etlerin teknolojik işlenme süreçleri, kalite kriterleri, muhafaza yöntemleri, hijyen ve sanitasyon uygulamaları hakkında öğrencilere temel bilgi ve beceriler kazandırmaktır. Öğrencilerin kanatlı et ürünlerinin üretiminden tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçlerde kalite, güvenlik, yasal mevzuat ve yenilikçi teknolojiler konularında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir. Ayrıca, sektörel uygulamalarda karşılaşılan güncel sorunlar ve çözüm yaklaşımlarının anlaşılması teşvik edilir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş ve Genel Bilgiler
2 Kanatlı Hayvanların Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Süreci
3 Kesim Teknolojisi, Etin Oluşumu ve Postmortem Değişimler
4 Kanatlı Etinin Kalite Kriterleri
5 Kanatlı Etinin Soğutulması ve Muhafazası
6 Kanatlı Et ürünleri üretimi
7 Kanatlı eti ürünleri üretim teknolojileri ve uygulamaları
8 Kanatlı Eti ürünlerinde Mikrobiyolojik ve Kimyasal Riskler
9 Kanatlı Eti ürünleri ile İlgili Yasal Mevzuat ve Düzenlemeler
10 Kanatlı Eti ürünlerinde Kalite Kontrol ve Analiz Yöntemleri
11 Yenilikçi Teknolojiler ve Sektörel Gelişmeler
12 Sürdürülebilirlik ve Atık Yönetimi
13 Vaka Analizleri
14 Ödev ve Proje Sunumları