Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun Rabia Maraş *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Özkaya Durlu, F., Coşansu, S., ve Ayhan, K. ''Her Yönüyle Gıda'' Sidas Medya Ltd. Şti., 2013, İzmir. Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana.

Dersin İçeriği

Şeker teknolojisi, Kakao ve çikolata teknolojisi, Marşmelov, Nugat, Jöle, Sert Şeker, Çikolata, Tahin, Tahin Helvası, Lokum, Cezerye, Pekmez, Pestil, Kahve, Ketçap, mayonez, hazır çorba, Cezerye, cevizli sucuk ve pestil üretimi

Dersin Amacı

Özel gıda ürünleri dersinde, şeker, kakao, çikolata, şekerleme, çay ve kahve, tahin, tahin helva, diyet ürünleri, bebek mamaları ve sporcu gıdaları gibi ürünlerin gıda üretim süreçleri öğretilmektedir. Öğrencilerin bu ürünlerin üretim tekniklerini, kalite standartlarını ve mevzuatlarını öğrenmesi hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Çay Teknolojisi Laboratuvar tanıtımı ve güvenlik kuralları
2 Şeker Teknolojisi İnvert şeker analizi
3 Şekerleme Teknolojisi İnvert şeker analizi
4 Çikolata üretimi Nem tayini
5 Lokum Üretimi Kül tayini
6 Pestil ve cezerye üretimi Brix ölçümü
7 Pekmez Üretimi Asitlik ve pH ölçümü
8 Ara sınav Ara sınav
9 Tahin Üretimi Kül tayini
10 Helva Üretimi Mikrobiyolojik kalite kontrol
11 Kahve teknolojisi Antioksidan analizi
12 Bal, Marşmelov, Nugat ve nişasta pektin jöleleri üretimi Nem tayini (Refraktometre)
13 Probiyotik ve prebiyotik ürünlerin üretimi Probiyotik ve prebiyotik ürünlerin üretimi
14 Bebek maması üretimi Mikrobiyolojik kalite kontrol
15 Sporcu gıdaları üretimi Antioksidan analizi
16 Ketçap, Mayonez, Sos Üretim Teknolojileri Asitlik ve pH ölçümü