Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Yağ Kimyası (Muammer Kayahan, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, 2006)
Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi (Muammer Kayahan)
Dersin İçeriği
Lipidler, lipidlerin sınıflandırılması (basit, bileşik ve türev lipidler), yağların ve yağ asitlerinin kimyasal tepkimeleri,
atmosferik oksidasyon ve yemeklik yağların bozulması ve muhafazası, yemeklik yağlar ve yağ hammaddeleri, yağlı
tohumlardan yağ çıkarılması, yağların rafinasyonu, vinterizasyon, hidrojenasyon, margarin, tereyağı ve diğer yağların üretimi.
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS'ye uygun olarak yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve
zeytinyağı üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.